Casanova’s favoriet

Met menig dame at hij graag een oestertje. Giacomo Casanova wist precies op welke wijze dat het lekkerst was. Hij bracht de schelp naar haar mond. Zij klemde het weekdiertje tussen haar lippen en hij sloot vervolgens de zijne eromheen. Succes verzekerd.

Op 4 juni 1798 blies deze vrouwenverslinder zijn laatste adem uit. Zijn veroveringen hield hij precies bij en dat deed hij ook met zijn culinaire genoegens. Seks en eten waren voor hem onverbrekelijk met elkaar verbonden. Pas een paar jaar geleden kwam het dieet met zijn naam op de markt: beter dan viagra, volgens kenners.

Casanova was ervan overtuigd dat het eten van oesters bijdroeg aan zijn libido, al erkende hij dat na zijn 48ste het verval onafwendbaar was ingetreden. Hij moest veel meer moeite doen voor een dame. Had hij het eerder louter van zijn uiterlijk, op hogere leeftijd moest hij de gave van het woord inzetten om een vrouw in de sponde te krijgen. En zelfs daaraan kwam een einde. Toen hij niet langer een god in bed was, nam hij een kloek besluit: dan maar een wolf aan tafel.

Op zijn reizen nam hij altijd eigen kookgerei mee en Italiaanse kruiden. Over dit gerecht heeft hij ook geschreven. ‘Ik houd van gekruid eten en dan bij voorkeur maccheroni die is bereid door een goede Napolitaanse kok.’ Daarmee bedoelde hij niet de elleboogjesmacaroni van Honig.

Pittige pasta met ansjovistomatensaus
Ingrediënten voor 3 personen

Scheut olijfolie
2 blikjes ansjovis à 45 g (MSC), uitgelekt
1 rood pepertje, gedroogd, in stukjes
3 grote rijpe tomaten, ontveld, ontpit en in stukjes gesneden
1 eetl. tomatenpuree
4 eetl. zwarte olijven, gehakt
Scheut water
250 g pasta (bucatini)

Verwarm de olie in een stevige braadpan. Voeg de ansjovis met de peper toe. Ik nam ansjovis op olie, gezouten ansjovis kunt u het best even ontzilten door ze in wat melk te leggen, te deppen en pas dan te bakken.

Tijdens het bakken vallen de visjes uit elkaar. Dan is het tijd om de tomatenblokjes toe te voegen en om te scheppen. Voeg de tomatenpuree toe en roer goed door. Het mengsel begint heerlijk te geuren. Doe dan de olijven erbij en eventueel een scheut water. Laat zachtjes pruttelen, gedurende zo’n 20 minuten.

Doe in de tussentijd de bucatini (buisvormige pasta) in kokend water met wat zout en kook volgens de aanwijzingen op de verpakking al dente (doorgaans ongeveer 9 minuten).

Giet af, doe de warme pasta bij de saus, meng goed en dien onmiddellijk op. Tongstrelend lekker.

Geen reactie's

Geef een reactie