Maaltijdsalade om een volwassen vent af te vallen

Je zou in haar een meisje van Vermeer kunnen herkennen, met haar blonde haar en blauwe ogen. Maar Karin is geen melkmeisje, zij is diëtist. Bovendien weegt zij geen gram te veel en ik minstens vijftienduizend. In mijn leven ben ik – bij elkaar opgeteld – minstens een volwassen kerel afgevallen. Het is dan ook met enige droefheid dat ik haar kantoor binnenstap. Voor het examen afvallen ben ik niet geslaagd: hoe moet je in godsnaam op een gezond gewicht blijven?

Wilskracht

Met ijzeren wilskracht en behulp van vitaminesupplementen zijn er in twee weken 3 kilo’s verdwenen op basis van een vet- en suikerarm dieet. Karin is er niet van onder de indruk. Volgens haar is snel gewichtverlies slecht. ‘Alles wat je snel afvalt, komt er ook heel snel weer bij’, zegt ze stellig. ‘En waarom zou je extra vitamines slikken als in gevarieerde voeding alles zit?’ We nemen het lijstje door van toegestane voedingsmiddelen zoals het Voedingscentrum voorschrijft.

Maximaal vijf boterhammen per dag, mager beleg, twee stuks fruit, veel groente en yoghurt als tussendoortje. 1 ons vis of vlees per persoon, te bereiden in 1 eetlepel olijfolie.
‘Is er iets dat je onbeperkt mag eten’, vraag ik hoopvol.
‘Ja’, lacht Karin. ‘Groenten.’

Grillpan

De visboer kijkt me indringend aan als ik twee ons vis bestel, geschikt voor stoom of grillpan.
‘Interessant’, zegt hij ironisch. ‘Een onsje de man?’
’s Avonds kijkt echtgenoot geschokt naar de visjes in de grillpan. ‘Was de vis op de bon, of is dit het voorgerecht’, vraagt hij bezorgd.
Hij weet nog niet dat hij onbeperkt groenten mag eten.

Goed gevulde maaltijdsalade
voorgerecht voor 4 personen

1 krop sla, gewassen en in stukjes
1 blikje kikkererwten, uitgelekt
1 blikje tonijn in water, uitgelekt en losgemaakt
zure augurkjes, in stukjes gesneden, naar behoefte
4 tomaten, in vieren gesneden
2 sjalotten, in ringetjes gesneden
2 gekookte eieren, ter garnering
1 eetl. fijngehakte peterselie
een handje zwarte olijven
kappertjes, naar behoefte
peper en zout, naar behoefte
verse koriander, naar behoefte

Meng de sla, de kikkererwten, de tonijn, de tomaten, de augurkjes, de sjalotten en de peterselie in een grote schaal. Garneer de salade met de eieren, de kappertjes en de olijven. Eventueel kan een dressing van 1 deel citroen en 3 delen olijfolie apart worden toegevoegd, met peper en zout naar smaak. Serveer de salade bij gegrilde of gestoomde vis en eet er een paar kleine, gekookte aardappels bij

Het melkmeisje, ook wel De keuken- of melkmeid genoemd, is een van Johannes Vermeer, geschilderd ca. 1658. In een veilingcatalogus uit 1696 wordt het werk vermeld als ‘Een Meyd die melk uytgiet’.

535px-Johannes_Vermeer_-_Het_melkmeisje_-_Google_Art_Project

1 Reactie
  • Hans Braakhuis
    Geplaatst op 13:53h, 23 maart Beantwoorden

    2 stuks fruit hilarisch!!!! Karin vergeet dat je zoveel fruit kunt eten als dat je kan optillen. Klap van de CarolavanBemmelen molen gekregen…?

Geef een reactie