Super linzensoep

Vakantiekilo’s, wintergrammen, het zit eraan en wil het er nog af? En dan moet er ook nog worden gekookt. Voor een ouderwetse stevige groentesoep (doorgaans in 20 minuten klaar) grijp ik altijd naar deze linzensoep.

Nederland telt ongeveer vijf miljoen Sonja Bakkers en dokters Franken, al dan niet gediplomeerd. Onder hen bevinden zich wetenschappers, voedingsdeskundigen, bedrijfsjongens, kruidenvrouwtjes en dunne mensen die weten hoe je gewicht kunt verliezen, eet gewoon net als zij. Eén ding hebben zij met elkaar gemeen, het zijn lieden die allemaal willen mee-eten uit de dikke-mensenruif en er in een enkel geval flink geld mee verdienen.

Als je te zwaar bent, moet je toch iets. Ik zou dus kunnen afvallen met behulp van de drie boeken van dr. Frank. Er is ook de gelegenheid – mits ik diep in de buidel wil tasten – om een dieet te volgen dat na een bloedtest voor mij is samengesteld volgens de richtlijnen van de Zuid-Afrikaanse gynaecoloog Rami Cohen. Of zal ik het gewoon nog een keer met wijlen dr. Atkins proberen? Die was per slot van rekening cardioloog.

Ik neem zijn bijbel uit 1972 ter hand, Dr. Atkins’ Diet Revolution. Het miljoenenbedrijf Atkins (boeken, voedingsmiddelen en pillen) beschikt over veertig jaar dieetervaring, al is de dokter sinds 2003 niet meer onder ons. Op de omslag poseert hij in witte jas, waarbij hij doet denken aan filmsterdokters zoals George Clooney in de rol van dr. Douglas Ross in ziekenhuisserie ER. Zijn blik is net zo vertrouwenwekkend, zijn lach net zo stralend. Zijn boodschap: met vet bestrijd je vet. Die visie valt ook vandaag de dag in goede aarde na de schrale keukenwijsheden van Sonja Bakker. De boodschap van dokter Frank verschilt in eerste instantie niet zoveel van die van Atkins. Het legioen met overgewicht wilde verandering van spijs en ging om die reden met dr. Frank in zee. Hij heeft een ding mee: zijn status als arts. Die heeft er voor doorgeleerd, die zal het wel weten. Frank van Berkum is internist, Sonja Bakker is slechts gewichtsconsulent. De dokter heeft talloze dikke mensen in zijn wachtkamer gehad. Zijn geheim? Eiwitten. Het resultaat? Snel gewichtsverlies. Hij haalt met plezier wetenschappelijke onderzoeken aan die zijn gelijk bewijzen. En de dokter belooft nog meer: geen honger. Was bij Atkins het sleutelwoord vet, dr. Frank heeft het over eiwitten. Waar Atkins het eten van vlees (lees: biefstuk) propageerde, schrijft Van Berkum hetzelfde voor, maar in een andere vorm: wit vlees of vis. Alle dokters bestrijden niet het eten van vet als dikmaker, maar brengen een nieuwe vijand in stelling: de koolhydraat. En pas op: fruit is ook een koolhydraat, in wijn zitten koolhydraten en in rijst, pasta en aardappelen.

En dan moet er ook nog worden gekookt. Voor een ouderwetse stevige groentesoep (doorgaans in 20 minuten klaar) grijp ik altijd naar dit gerecht. Mijn superluie zaterdagse linzensoep is ideaal voor koude dagen, haastige spoed en kun je ook nog op maandag eten. Dan is-ie nog lekkerder. Deze soep is ideaal voor doktervolgers. Niet vers? Mwah, blikjeswaren zijn niet ongezond.

Neem anderhalve liter warme groentenbouillon, betrokken van een blokje of zelfgemaakt. Snijd twee grote uien fijn en bak die zachtjes goudbruin in een scheut zonnebloemolie. Gaat vervolgens in de soep. Neem een pak tomatenblokjes: kan er ook prima bij. Schep twee flinke eetlepels paprikapasta  in de soep. Bij gebrek aan een Turkse winkel kun je ook een puntpaprika roosteren. Voeg wat knoflook en een flinke eetlepel Patak’s milde curry aan de soep toe, dan hoef je verder geen kruiderij toe te voegen. Neem een blik linzen, giet die af en voeg die toe aan de soep. Tot slot gaat er een hele flinke zoete gekookte aardappel (in blokjes) in. Voor een supergebonden mondgevoel kan de staafmixer erop worden gezet. Schenk de soep in kommen, voeg ei toe. Voort de liefhebbers kan er koriander overheen worden gesnipperd. Hoeft niet. Dien op met naanbrood, verkrijgbaar bij de toko of in de supermarkt.

 

Ingrediënten voor  zes borden linzensoep

1 liter groentenbouillon

twee grote fijngesneden uien

zonnebloemolie of kokosolie

een pakje of blikje tomatenblokjes

2 eetlepels paprikapasta (Turkse of Marokkaanse winkel)

knoflook uit de knijper

een eetlepel Patak’s milde currypasta

1 blik linzen, afgegoten (Bonduelle)

1 grote zoete aardappel, geschild en gekookt

3 hardgekookte eieren, in partjes

eventueel: wat koriander

eventueel: naanbrood

Geen reactie's

Geef een reactie