Linzensalade

Linzen in de bloemen

Mensen trekken graag de beurs als het om hun gezondheid gaat. Iedereen kampt weleens met lusteloosheid, algehele zwakte of hardlijvigheid. De Duitse zakenman Christian Klug wist dat in 1850 ook. 

Wat je van ver haalt, vindt het volk lekker, dacht hij. Dus noemde hij zijn bedrijf Barry Du Barry & Co, vestigde het hoofdkantoor zogenaamd in Londen en bracht het poeder Revalenta Arabica op de markt, volgens hem afkomstig van een geneeskrachtig plantje. Voor de prijs van een middelgrote verpakking van 8 gulden zou je nu 83 euro moeten dokken. Klug adverteerde in kranten in binnen- en buitenland en stelde een voorwaarde: hij duldde geen negatieve berichtgeving. De redacties gingen akkoord.

Hij nam getuigenissen op van tevreden klanten en noemde de zwakke vrouwe Veenstra uit Noordwolde die eindelijk genas toen Revalenta op haar pad kwam. In Schmidt’s Jahrbücher der in- und ausländischen gesammten Medizin was de arts Hermann Eberhard Richter echter zeer kritisch over Revalenta. Hij schreef in 1886 dat dit product een combinatie van linzen- en gerstemeel bevatte. Hoezo geneeskrachtig plantje? En het allerergste: het veroorzaakte ook nog eens fikse winderigheid. Langzaam drong dit tot de afnemers door. In 1870 stortte de Revalenta-markt in, maar toen had Klug zijn zakken al gevuld.

Linzen zijn in de Arabische wereld dagelijkse kost. Het is geen wondermiddel, maar wel vezel- en vitaminerijk en ook nog eens heerlijk. Door toevoeging van groene kruiden geef je er een lenteachtige toets aan.

Ingrediënten voor kruidige linzensalade
Bijgerecht voor 2 personen

200 g bruine of groene linzen, gekookt

1 uitje, fijngehakt

scheut olijfolie om in te bakken

1 flinke teen knoflook, fijngehakt

1 Spaans pepertje, van zaadlijsten ontdaan, in reepjes

½ theel. komijnpoeder

peper en zout naar smaak

½ biologische citroen, rasp en sap

1 handje munt, platte peterselie en eventueel koriander, grofgehakt

2 pitabroodjes

eventueel: wat geroosterde uien en eetbare bloemen

Kook de linzen gaar volgens de aanwijzing op de verpakking en giet af. Hak in de tussentijd het uitje fijn, pak een koekenpan en bak de snippers omscheppend glazig in een scheut olijfolie. Voeg dan de knoflook toe. Snijd het Spaanse pepertje in fijne reepjes en doe bij het ui-mengsel. Voeg de linzen toe en schep goed om. Breng op smaak met komijnpoeder, peper en zout. Voeg citroenrasp en -sap toe.

Schep om, warm nog even door en zet dan het vuur uit. Hak de kruiden grof, doe bij het linzenmengsel. Een warm pitabroodje en geroosterde uien smaken er lekker bij. Garneer eventueel met bloemetjes.

Geen reactie's

Geef een reactie