Lidy’s linzentoetje

Het was in 1973 een gat in de markt. Als je niet wist wat je ‘s avonds op tafel moest zetten, belde je 020 763377. In slechts één minuutje gaf Lidy Nooy Blokzijl je een vegetarisch recept en vertelde ook hoe veel calorieën erin zaten. De Slanklijn van de Nederlandse Vegetariërsbond was een succes: zeker 150 tot 200 mensen grepen dagelijks de telefoon, tussen vier en vijf uur ‘s middags waren de lijnen geregeld overbezet.

Steeds weer iets nieuws bedenken was geen eenvoudige zaak, liet de toen 48-jarige Nooy in 1974 aan De Telegraaf weten, maar haar echtgenoot en drie kinderen hielpen met liefde mee om de variatie erin te houden. Haar werkwijze was simpel voor zes dagen van de week: een rauwkostje, een warm voorgerecht, een vleesvervanger, een maaltijdsoep, een mager soepje en een drankje voor de zondag.

Met haar 1.79 meter en een gewicht van 53 kilo was deze kookboekenschrijver een wandelende reclame voor haar eigen praktijk. Broodmager. Toch was ze niet geheel zonder zonden. ‘In het weekeinde ‘dippen’ we thuis nog weleens en dan kan bij het beklimmen van de weegschaal soms voorkomen, dat die een kilo meer aanwijst. Maar na één of twee dagen wat opletten is dat er zo weer af. Wel eet ik tussen de middag alleen een appel en drink ik een glas karnemelk. Maar ‘s avonds eten we uitgebreid’, zei ze opgewekt.

Nooys menu’s bevatten zelden meer dan 1.000 calorieën en waren behoorlijk experimenteel. Ze maakte dit gerecht met kwark, ik met feta. Ze zoette het met honing en sinaasappelsap en voegde er ook nog wat geraspte kokos aan toe. Het gerecht ging de geschiedenis in als ‘Linzensmikkel’ en oogt verrassend eigentijds.

Linzentoetje met abrikozen
Ingrediënten voor 4 personen

175 g rode linzen, gekookt, afgekoeld
1 blok feta (175 g)
flinke scheut olijfolie
peper naar smaak
1 flinke hand Kaapse goudbessen, in vieren gesneden
1 handje walnoten, grofgehakt
4-8 abrikozen (uit potje op appelsap) of gewelde, ter garnering
blaadjes munt ter garnering
drupjes honing ter garnering

Laat de linzen uitlekken. Pureer ze met behulp van een staafmixer grof. Verkruimel de feta en meng die door de linzen. Giet er een scheutje olijfolie door en pureer nog een keer. Voeg desgewenst wat peper toe. Snijd de Kaapse goudbessen in vieren en leg even apart. Hak de walnoten.

Maak een balletje van het linzenfetamengsel, rol door de walnoten en leg op een bordje. Garneer met de munt, de goudbes en de abrikozen. Strooi er wat verkruimelde feta overheen.

Geen reactie's

Geef een reactie