Bietencarpaccio met witlof.

Kun je met witlof je gezondheid verbeteren?

Mijn zoektocht naar gezondheid gaf ik onlangs een nieuwe impuls door weer naar school te gaan. Wat wil het geval? Sinds 2019 mikt het kabinet op preventie omdat de helft van de Nederlanders overgewicht heeft. Zij drukken in de toekomst zwaar op de gezondheidsbegroting.

Daarom is leefstijlcoaching in de zorgverzekering terechtgekomen en zijn er inmiddels een aantal opleidingen. Ik weet nu, als kersverse leerling, hoe ik uw vetpercentage moet meten (geen zorg, doe ik lekker niet) en ik weet ook dat Nederlanders niet op een stuiver kijken als het om voedingssupplementen gaat: de helft slikt bij. Zouden dat al die dikkerds zijn? 

Die hang naar gezondheid is er altijd geweest, onder alle lagen van de bevolking. In 1892 maakte een verslaggever van De Maasbode zich zorgen over de onstuitbare opmars van versterkende (eiwit)poedertjes onder de intrigerende namen Somatose en Eucasine. 

De klant moest er flink voor betalen, want aan gezondheid hangt een prijskaartje en aan wegterende huisgenoten heeft iedereen een broertje dood. Die Eucasine smaakte ook nog eens naar vunzige kaas, merkte de journalist op. ‘Je krijgt duizendmaal meer waar voor je geld als je ze gewoon besteedt aan eieren of melk, in plaats van aan die kunstmiddeltjes.’ Die boodschap gaat er nog altijd niet in.

Desalniettemin: bitter in de mond maakt het hart gezond. Witlof bevat soms weer een aangenaam bittertje. Ik vond in het Algemeen Handelsblad van 1925 een bijzonder recept. In een ingezonden brief gaf een Bussumse huisarts de tip om er een bietjessalade van te maken en het geheel lekker te sausen: ‘Dit dwingt tot kauwen, het is zeer bros en ook nog eens een zeer ooglijk gerecht’, schreef hij. Dus maken we witlof in een rood jasje, met wat eigentijdse elementen.

Ingrediënten voor bietencarpaccio met witlof, feta en coppa, bij- of voorgerecht voor 2 personen.

2 gekookte bietjes, heel fijngesneden

vinaigrette van olijfolie, zachte azijn en een beetje bietensap

1 flinke stronk witlof, heel fijngesneden

ongeveer 25 g feta, verkruimeld 

wat hazelnoten, gehakt

wat granaatappelpitjes

50 g Italiaanse coppa (vleeswaar), of rauwe ham

wat koriander- of peterselieblaadjes

Bereiding

Kook de bietjes en laat ze afkoelen. Houd wat van het vocht achter (of neem in plaats daarvan een beetje bietensap voor de vinaigrette). Snijd de bietjes in ultradunne plakjes en spreid ze uit op een schaal (of op twee bordjes). 

Meng de witlofsliertjes met de vinaigrette en strooi over de bietjes. Garneer met de fetakruimels, de hazelnoten, de granaatappelpitjes en de coppa. Wat koriander- of peterselieblaadjes geven een mooi accent aan deze salade van witlof en biet.

Interesse in meer bietjes? Kijk dan hier.

Geen reactie's

Geef een reactie