Kruidige krachtige kippensoep voor Jan

Zit overgewicht in de familie Hinloopen? In de Gouden Eeuw was er al dikke Jan, en in 2013 kwam een behoorlijk corpulente naamgenoot in het nieuws. Ter ere van hen maken we kippensoep

Mysterie

Goddank, het mysterie rond de Dikzak van Twickel is eindelijk ontrafeld. Ik heb het over het portret van Jan Jacobszoon Hinloopen, die in 1659 is vereeuwigd door kunstenaar Bartholomeus van der Helst.

Dit schilderij, objectnummer C218, hoort tot de collectie van het Deldense kasteel Twickel. Deskundigen dachten dat het hier ging om de vader van Hinloopen, maar vergelijkend warenonderzoek leerde onlangs dat deze dikkerd echt lakenhandelaar Jan Jacobszoon is.

Van der Helst vereeuwigde de welgestelden van de Gouden Eeuw. Die aten een overdaad aan zoet en vet, doorgaans in combinatie, en dan ook nog eens weggespoeld met een goed glas bier.

Toen ik een passend recept zocht bij dit verhaal, stuitte ik supertoevallig op ene Jan Hinloopen, die in 2013 op YouTube verslag deed van zijn megagewichtsverlies. Overgewicht zat een dikke driehonderd jaar later nog steeds in de familie.

Hinloopen viel af met het Cambridgedieet, dat is in de jaren zeventig op de Engelse universiteit ontwikkeld. Tot zover het goede nieuws. Ja, u verliest gewicht met maaltijdvervangers, maar de neveneffecten zijn niet voor de poes: galstenen, duizeligheid en haaruitval.

De recepten op hun site zijn hilarisch: ooit een bloemkoolzuurkoolstamppot gegeten? Ik zag hun Surinaamse soto-soepje, dat weinig met het origineel te maken heeft. Het inspireerde me tot een kruidige variatie. Gezond? Laten we  hopen dat de Jan Hinloopens van deze tijd er baat bij hebben.

Kruidige krachtige kippensoep
Voorgerecht voor 4 personen

400 g kippendijtjes, in blokken
1 stukje geraspte gember
scheut Kikkoman Light sojasaus
flinke snuf laos
flinke snuf sereh
1 dessertl. milde sambal
1 l krachtige bouillon
2 stengels citroengras, gekneusd
scheut neutrale olie
1/2 paksoi, in reepjes
12 bladeren van een Chinees kooltje
4 eitjes, hardgekookt
100 g taugé, goed gespoeld en uitgelekt
eventueel: wat geroosterde uitjes ter garnering (toko)

Bereidingswijze

Marineer de kippendijtjes in de gember, de sojasaus, de laos, de sereh en de sambal. Verwarm de bouillon en laat de stengels citroengras meetrekken.

Roerbak de kipblokjes gedurende een kwartiertje in een scheut neutrale olie. Voeg ze dan toe aan de bouillon. Bak de reepjes paksoi in het kippenvet al omscheppend lichtbruin en doe ook bij de soep.

Pak vier soepborden of kommen. Neem 12 koolbladeren. Rangschik er 3 op elk bordje. Pel de eitjes, snijd ze doormidden en leg ze op de kool. Voeg de taugé toe. Verwijder het citroengras en schenk de gloeiendhete soep uit. Garneer met de uitjes. Eet alles lekker op. U bent zo weer boven Jan.

Jan Jacobsz. Hinloopen, alias De dikzak van Twickel, geschilderd door Van der Helst, uit het Twickelblad, winter 2018. Geschreven door Rob Bloemendal.

Geen reactie's

Geef een reactie