Koek uit de wok

Koek uit de wok

Ooit een paars kaasje gezien? Ik zag er onlangs eentje op internet voorbijkomen, op een roodgeruit kleedje, met een porseleinen tulp ernaast. Die kaas speelde de hoofdrol op een voedselstand van kaashandelaar The Dutch. Wat bleek? Wéér had ik de Food Expo in Hongkong gemist. Bij mijn Amsterdamse kaasboer zie ik niet zo snel paarse Goudse in de vitrine liggen. Het hoogtepunt van Hollandse excentriciteit was onlangs jongbelegen geitenkaas met koriander.

Terwijl ik me op de site van The Dutch verlustigde aan de luxekazen, waaronder die met truffel, kwam ik al snel tot de conclusie: die lavendelkaas (want daar ging het om) was een exportproduct.

Zo kwam Bram Donkers (52) op mijn pad. Jaren deed hij zaken in China, waar de inwoners noch van koffie noch van kaas zouden houden. Hij zag er de opmars van Starbucks en dacht: hoe krijg ik de bevolking aan de kaas? Vijf jaar geleden opende hij een kaaswinkel in Hongkong, inmiddels heeft hij er vijf.

Donkers ontdekte dat de beleving van kaas en koffie voor Chinezen misschien wel belangrijker is dan de smaak: grif tasten ze in de buidel voor een exclusief en prijzig stuk truffelkaas. De lactose-intolerantie waar Chinezen doorgaans vatbaar voor zijn, valt bij Hollandse kazen wel mee, aldus Donkers. ‘Je moet ook niet meteen een kilo eten hè. Gewoon beginnen met een stukje geitenkaas.’

Valt er op basis van dit verhaal iets lekkers te chinezen?

Wokkoek
Ingrediënten

300 g gemengde groente om te wokken
4 eieren
1 flinke dessertlepel Patak’s milde currypasta
50 g slagroom
Snufje zout
2 flinke eetl. bloem
150 g geitenkaas (met korianderzaadjes), geraspt of in kleine blokjes

Koop in de supermarkt een zak Aziatische wokgroente (en snijd desgewenst wat bij). Een kooltje, prei en wat ui fijnsnijden kan ook. Ik nam Thaise, als er maar geen taugé in zit (die overleeft niet in het cakeje dat we gaan maken).

Klop de eitjes los in een grote schaal. Voeg de Patak’s milde currypasta en de slagroom toe en blijf kloppen. Doe de geitenkaas erbij en voeg daarna de bloem toe. Klop wederom.

Stort de groente ook in de schaal en meng goed. Het is een schonkig mengsel, dat hoort zo. Bekleed een cakeblik met bakpapier, schep het mengsel erin, druk zachtjes aan en bak gedurende 45 minuten op een temperatuur van 220 graden.

Test met een satéprikker of de cake gaar is. Laat afkoelen en snijd dan in plakken. Lekker en gezond voor tussendoor.

Geen reactie's

Geef een reactie