Kindervispotje

Nederlandse kinderen hebben vaak dorst. Volgens een onderzoek van VU medisch centrum uit 2012 drinken zij  630 milliliter frisdrank per dag. Dat zijn omgerekend zo’n drie glazen per dag, per glas ongeveer 85 calorieën en dat is weer gelijk aan een mager belegde boterham. Daarmee zijn Nederlandse kinderen koploper, de Noorse jeugd drinkt 225 ml en Spaanse leeftijdgenoten 103 ml. Op de verpakking van de drankjes staan vaak een keur aan claims: dat het gezond is, met extra vitamine C, dat die producten geen toegevoegde suikers bevatten, bijdragen aan de kauwmotoriek en geen kleur- of geurstoffen bevatten. Dan zijn ze met regelmaat ook nog eens biologisch – waarvan sommige ouders denken dat het synoniem is aan gezond.

Om de stap naar het eten van groenten voor kinderen makkelijker te maken, zijn er nu ook groentechips. Te koop op de markt, tussen de versgebrande noten. Een ons kost 1 euro 98 en bevat schijfjes aardappel, boon, wortel en biet, die volgens de verkoopster eerst gevriesdroogd worden en daarna gebakken. Ik beet mij een weg door de harde, zoute versnapering. Waarschijnlijk leren kinderen hierdoor heel goed chips eten.

Nee, ik heb het niet op kindereten. Fabrikant Fred & Ed pakt het slim aan, die manifesteert zich niet alleen op het zoete front, ze brengen ook tomaatjes op de markt in doorzichtige emmertjes, met daarop dezelfde vrolijke afbeelding. Die tomaatjes gooi ik graag in mijn zachtzoete kindvriendelijk vispotje. Daarmee zijn zij geen haar beter dan een gemiddelde snoepfabrikant, maar ze doen tenminste iets.

Vispotje voor 4 personen

4 sjalotten, gesnipperd
1 grote wortel, in dunne plakjes
2 stengels bleekselderij, in dunne plakjes
1 kilo tomaten, ontpit en ontveld
2 tenen geplette knoflook
flinke scheut olijfolie
1 pond pangasiusfilet, in stukken
een flinke scheut droge witte wijn
peper en zout
1 handvol fijngehakte platte peterselie

Fruit de sjalotten in de olijfolie. Doe er, als ze beginnen te kleuren, de wortel en bleekselderij bij. Laat het geheel zacht bakken. Voeg de tomaten toe en zet de pan (met deksel) op een zacht vuur. Laat de tomaten zacht worden. Doe na een half uur de tenen knoflook erbij. Eventueel kan een blikje tomatenpuree worden toegevoegd. Laat zeker drie kwartier pruttelen. Dep de stukken vis droog, voeg peper en zout toe. Bak de vis om en om in de vispan licht aan in een scheut olijfolie. Blus af met droge witte wijn. Doe bij de tomatensaus en stoof nog een paar minuten. Strooi de peterselie eroverheen. Serveer met gekookte aardappels en boontjes.

20130907_125612

 

Geen reactie's

Geef een reactie