zhug, een jemenitische smaakmaker

Zhug, een Jemenitische smaakmaker

Had je last van hangborsten en overwoog je de aanschaf van een verstevigend smeerseltje? Of wilde je misschien weten wat je het best kon eten om een omvangrijke boezem te krijgen? In de jaren zeventig was er één persoon tot wie je je dan kon wenden: journalist Herma Vergouwe (1928-2017) van dagblad Het Vrije Volk. Soms zeer uitgesproken, maar altijd met compassie gaf ze antwoord op de kwesties des levens. Op haar lezerspagina Lieve mensen kreeg ook de jongedame met het busteprobleem antwoord: ‘Spaar jouw en mijn tijd. Heus, álle borstjes hangen.’

Voor bloed en gemoed

Vergouwe gaf niet alleen advies, ze leverde ook recepten onder de kop: Hap slik slank ben ik. Daarmee nam het aantal fans toe, want dun zijn was in de mode. Ze vond het belangrijk dat haar lezers kennismaakten met de internationale keuken. De recepten gaf ze een magere make-over. Alcohol schuwde ze desalniettemin niet – ‘goed voor bloed en gemoed’ – en over haar recept voor pangsit goreng, gehaktballetjes in loempiaverpakking, zei ze: ‘Hier worden we moddervet van, maar eten we wel de vingers bij op.’ Ze voegde eraan toe: ‘Sorry dokter, maar een hart is méér dan een pompstation.’ 

Het recept voor schoog, skhug, zhug of s’hug, een Jemenitische smaakmaker, sprong in het oog. Dit was volgens haar iets voor slankblijvers die van ‘een vlammend heet sausje houden’. Vergouwes versie is tamelijk uitgekleed, maar ja, zo waren die jaren zeventig. Met toevoeging van kardemom en komijn krijgt het een rijkere smaak. 

Ingrediënten voor zhug, Jemenitische smaakmaker voor 6 personen

½ bosje gehakte koriander

½ bosje gehakte peterselie

4 hele jalapeño’s (pepers), of zwaarder geschut) in stukken, van zaadlijsten ontdaan

4 teentjes knoflook, geplet

3 kardemompeulen, gevijzeld (of een ¼ theelepel kardemompoeder)

snuf komijnpoeder

wat druppels citroensap

wat zout en zwarte peper naar smaak

1 eetl. extra vergine olijfolie, of meer 

Bereiding

Zet een duikbril op en trek huishoudhandschoenen aan, want pepers kunnen heftig zijn. Was de kruiden, droog ze en hak ze grof in de keukenmachine (laat de steeltjes gerust zitten). Doe in een kom. Snijd de pepers in stukken, plet de knoflook en maal grof in de keukenmachine. Voeg toe aan de kruiderij. 

Vijzel de kardemompeulen, doe bij het mengsel en breng op smaak met komijnpoeder, citroensap, zout en peper en wat fijne olijfolie. U hoeft van zhug, deze Jemenitische smaakmaker maar een beetje te gebruiken: het waardeert een gebakken visje op, geeft de hummus pit en een salade een bite. Maar je kunt het ook gewoon smeren op een broodje met gegrilde groente. Het is in een brandschoon potje een week houdbaar in de koelkast.

Heeft u behoefte aan andere smaakmakers, zoals Ethiopische kruidenboter? Kijk dan hier

Geen reactie's

Geef een reactie