Hoofdhonger (hoemoes)

‘Om teleurstelling te voorkomen, wil ik u er even op wijzen dat wij uitsluitend kleding verkopen tot maat 44.’ De verkoopster in de exclusieve jongedamesmodezaak kijkt onverbiddelijk. Er rest mij niets anders dan met hangende pootjes het pand te verlaten.

Zo dik ben ik toch niet? Ik vraag het ‘s avonds aan echtgenoot die bedenkelijk kijkt. Op dit gladde ijs gaat hij zich niet begeven.
Ach, sluipenderwijs kwamen ze erbij, die paar kilo’s die in eerste instantie zo gezellig waren en die nu de aanzet vormen tot volksziekte nummer een. Als een sluipschutter die een guerrillaoorlog veroorzaakt. Twee partijen vechten om hun gelijk. Het zijn de bourgondiërs tegen de magermaffia – er is nog geen winnaar aangewezen.

In de tussentijd blijft de weegschaal op hetzelfde getal steken – al mijn goede bedoelingen ten spijt. Diëtist Karin moet erom lachen. ‘Het gaat er eerst om te ontdekken wanneer je eet en waarom. Kortom: eet je met je hoofd of met je maag? Je moet maaghonger leren te onderscheiden van hoofdhonger’, legt zij uit.
Schoorvoetend beken ik dat ik altijd wel trek heb. Nee, er zijn geen emoties in het spel. Wel ben ik om vier uur ’s middags in staat een moord te plegen op collega W. omdat rond dat tijdstip de man met de hamer langskomt en ik last heb van een lage suikerspiegel en W. niet. ‘Allemaal psychisch, weet Karin. ‘Dat zit in je hoofd. Neem rond dat tijdstip een appel of een handje walnoten. Bij de lunch kun je trouwens ook peulvruchten gebruiken, die werken verzadigend.’

Daar kan ik mee uit de voeten. Hoemoes, puree van kikkererwten is geschikt broodbeleg en kan – voor de ‘hardliners’ – ook worden geserveerd op vies vezelrijk knäckebröd. Bovendien heb je de hoeveelheid zouten en vetten bij eigen productie zelf in de hand. Bijkomend voordeel: kikkererwten bevatten vezels. Meng alle ingrediënten in een kom en pureer het mengsel met een staafmixer. Voeg meer olijfolie toe om de massa smeuïger te maken. Voor de ultieme luchtigheid kunt u het uitlekvocht opvangen en mixen tot stevig schuim. Schep dat door het mengsel tot de juiste luchtigheid is verkregen.
De hoemoes is een paar dagen houdbaar in de koelkast in een goed afgesloten pot. En is uiteindelijk ook geschikt om als (groenten-)dip te gebruiken.

Hoemoes
bijgerecht (voldoende voor een kleine pot)

1 blikje kikkererwten, uitgelekt (300 g)
1,5 theelepel komijnpoeder
1 flinke eetlepel tahin (sesampasta), verkrijgbaar bij de natuurvoedingswinkel
1 teentje knoflook (geperst)
een halve limoen, uitgeperst
minstens 2 eetlepels olijfolie
peper en zout (peper en zout kunnen ook vervangen worden door een lepeltje Lee Kum Kee knoflooksambal, verkrijgbaar bij de grote supermarkten en toko’s)

3 Reactie's
  • Martijn
    Geplaatst op 11:46h, 07 juli Beantwoorden

    Ok, goed recept, alleen ben je de citroensap vergeten… het kan ook anders:

    Laat de bonen niet uitlekken maar doe de inhoud van een blik in een oannetje en laat op laag vuur warm worden. Doe er vijf of zes, of meer, teentjes gepelde knoflook bij. Goed doorwarmen, kwartiertje, de knoflook wordt zachter.

    Minstens twee eetlepels tahine (gewoon bij de appie maar die van de turk of marokkaan is lekkerder en goedkoper) en het sap van een hele citroen erbij. Zout peper en beetje olijfolie erbij en blenden maar, evt extra olijfolie en evt snufje koriander poeder of komijn.
    Voordeel van het gebruiken van het vocht uit het blik is dat er veel minder olie nodig hebt, ergo minder calorieen en dus een enorm sportief lichaam, binnen drie weken, als je alleen hummus eet.

    • marielouise
      Geplaatst op 17:50h, 07 juli Beantwoorden

      Ai! Een mens leeft niet van hummus alleen, Martijn 😉

  • Martijn
    Geplaatst op 11:47h, 07 juli Beantwoorden

    Sorry, je was niet de citroensap vergeten. Bad dobby.

Geef een reactie