Héctors spinaziepannekoek

Bak Héctors spinaziepannekoekjes!

Zijn wieg stond in Colombia, hij maakte carrière in Canada en Rusland, maar op het moment dat chef-kok Héctor Jiménez-Bravo in 2009 voet zette op Oekraïense bodem, voelde hij zich er thuis. Dus opende hij diverse restaurantconcepten in Kyiv. Zijn stijl is Aziatisch, Latijns-Amerikaans en Frans. De kok noemt het nuevo latino en dat ging erin als koek.

Het was niet de enige bron van zijn succes. Toen hij van 2011 tot 2020 het kookprogramma MasterChef Ukraine presenteerde, kreeg hij een supersterstatus. Nu geldt hij als een influencer, met meer dan een miljoen volgers op socialmediakanaal Instagram. Aan windeieren doet hij niet, zijn hoofd prijkt zelfs op zakjes instantkruiden.

Sinds 2021 is Jiménez-Bravo Oekraïens staatsburger. De spanningen in het land zijn voor hem nooit reden geweest naar Canada of Rusland terug te keren, hij zag juist een uitdaging. Momenteel krijgt zijn carrière een nieuwe impuls. Zijn team serveert drieduizend maaltijden per dag: voor gepensioneerden, vluchtelingen en overheidspersoneel. Ook leveren ze aan ziekenhuizen.

Blijf positief, zegt hij op Instagram. Geregeld blikt hij terug op zijn jeugd in narcostaat Colombia. Dit conflict is anders, erkent hij, niet te vergelijken met welke drugsoorlog dan ook. Dus zegt hij: ‘Glorie aan Oekraïne! Glorie aan de helden!’ ‘Slava Ukraini! Heroiam slava!

De spinaziepannekoekjes die we vandaag maken, zijn op een van zijn recepten geïnspireerd. Zet ze vooral naar uw eigen hand en vul ze naar believen met allerlei hartigheid.

Héctors spinaziepannekoekjes met groentevulling, hoofdgerecht voor 3 tot 4 personen

3 eieren

250 tot 300 ml melk

200 g bloem

zout en peper naar smaak

100 g spinazie (gewassen)

100 ml olie

extra olie om in te bakken

voor de vulling

400 g gemengde groente (peulen, taugé, paprika en peen)

100 tot 200 g garnalen

1 eetl. milde sambal

scheut sojasaus

snuf korianderpoeder, laos en citroengras

scheutje vissaus

verse koriander

Pak een kom en maak een beslag van de eieren, de melk en de bloem. Neem extra melk als u van dunne pannekoekjes houdt. Voeg wat zout toe. Maak een puree van de spinazieblaadjes en de olie, voeg peper toe. Doe de puree bij het beslag en meng goed. Giet in een kleine koekenpan wat olie en bak daarin de pannekoekjes op niet al te hoog vuur mooi goud-groen.

Jiménez-Bravo vult de pannekoeken met stukjes kip en wat korianderblad. Ik gaf er een eigen draai aan met wat gewokte gemengde groente die ik marineerde in wat sambal, wat sojasaus, korianderpoeder, laos, citroengras en wat vissaus. Wat (Hollandse) garnalen smaken er lekker bij. Garneer met wat korianderblad.

Trek in nog meer pannekoekjes?

2 Reactie's
  • Tom de Boer
    Geplaatst op 16:45h, 17 augustus Beantwoorden

    Een heel fijn recept door de smaken en de presentatie. Wij hebben het gemaakt zoals beschreven, er niets aan veranderd en er heerlijk van genoten.

    • Marie Louise Schipper
      Geplaatst op 16:52h, 17 augustus Beantwoorden

      Wat ontzettend leuk om te horen Ton!

Geef een reactie