haverpannekoekjes

Haverpannekoekjes voor jongeren op gezond gewicht

Slechts twee broertjes waren nodig om wereldwijd een van de ongezondste ontbijtproducten in de markt te zetten. John Harvey en Will Keith Kellogg vonden in 1894 de cornflakes uit en stichtten een bedrijf. Die maisvlokken waren niet lekker genoeg, dus besloot Will Keith suiker toe te voegen. Dit was John Harvey een doorn in het oog, die had een gezond product voor ogen. In 1922 trok hij zich gedesillusioneerd terug uit de onderneming.

Kellogg’s is er nog altijd. Kijk in het ontbijtschap, zie de verpakking van Kellogg’s Trésor en weet: dit is geen ontbijt, maar vermomd snoepgoed. Op de site van de fabrikant staat: ‘Een combinatie van zacht en krokant waar iedere chocovoor verslaafd aan raakt!’

Voor een dik kind is het vrijwel onmogelijk af te vallen. Sinds een kleine twintig jaar is er het Convenant Gezond Gewicht, dat vanaf 2014 Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) heet. Het doel? Kinderovergewicht en -obesitas te stoppen door een publiek-private samenwerking. Overheid en industrie roepen dus al jaren dat de gezonde keuze de makkelijke moet zijn.

In april presenteerde het RIVM een onderzoek naar de impact van JOGG op het overgewicht en het beweeggedrag van kinderen en jongeren. Er is nauwelijks effect. Logisch, als de industrie mag meebeslissen en onversneden ongezondheid op kleuterhoogte in het supermarktschap ligt.

Ingrediënten voor haverpannekoekjes met appel en rood fruit, ontbijtgerecht voor 3 tot 4 personen

3 eieren
250 ml melk
100 g havermeel
1 tot 2 rode appels, ongeschild
klontjes roomboter
ter garnering: aardbeien en frambozen

Neem een beslagkom en klop de eieren schuimig. Voeg de melk toe en mix goed. Doe het havermeel en een snuf zout erbij. U kunt havermout in de keukenmachine fijn malen, kant-en-klaar havermeel is ook in de goed gesorteerde supermarkt te koop.

Maak het beslag niet te dik, deze pannekoekjes zijn nogal machtig. Voeg desgewenst extra melk toe. Snijd de appelpartjes in dunne plakjes. Ik gebruikte een mandoline, maar een scherp mes volstaat ook.

Neem een kleine koekepan. Laat een klontje boter op niet te hoog vuur smelten, drapeer vier of vijf appelplakjes in de pan. Giet wat beslag in de pan. Draai de pan zodat het beslag de schijfjes goed bedekt. Als de bovenkant droog is, kunt u de pannekoek keren en nog even bakken. De randjes van het appelschilletje geven een mooi effect.

Met deze hoeveelheid beslag bakte ik negen haverpannekoekjes, voldoende voor een warm ontbijt. Suiker toevoegen is niet nodig. Met vers fruit ernaast is dit ontbijt zoet genoeg.

Geen reactie's

Geef een reactie