groentewraps

Groentewraps uit eigen keuken

Zijn er over tien jaar nog dikke mensen of zijn die dan allemaal keurig op gewicht dankzij de farmaceutische industrie? Dat vroeg ik mij van de week af, toen ik las over de onstuitbare opmars van anti-obesitasmedicatie als Ozempic, Wegovy en Mounjaro. Het preventieakkoord, een overheidsplan om onder meer overgewicht te beteugelen, schiet immers tekort, zo las ik in de Volkskrant, 17 januari.

Als je overgewicht kunt tegengaan met medicamenten, hoe zit het dan met de gezonde keuze in de supermarkt? Al sinds 2005 zijn de gezondheidsinitiatieven van de overheid en de voedingsindustrie gedoemd te mislukken. Logisch, als je de industrie laat meebepalen over de volksgezondheid en kindermarketing niet aan banden legt uit angst voor betutteling. Wat doen we eigenlijk nog in die supermarkt waar ongezondheid voor het grijpen ligt?

Mijn advies? Grijp grill, garde en mes en maak zelf die vermaledijde, maar o zo populaire eiwraps waar mijn supermarkt tijdens lunchtijd goud geld mee verdient. Dan krijg je tenminste je groenten binnen.

Ingrediënten voor wraps met gegrilde groenten, lunchgerecht voor 2 personen.

Voor de vulling

scheut olie
1 aubergine, in plakken
1 rode paprika, in repen
1 groene paprika, in repen
2 uien, in vieren
1 courgette, in plakken van een ½ cm
Italiaanse keukenkruiden, naar smaak
4 tot 6 tomaatjes, in vieren
eventueel: platte peterselie, verkruimelde feta of chilivlokken

Voor de omelet

4 eieren
1 theel. bloem, gezeefd
scheut olie om in te bakken

Bekwast de groente met de olijfolie. Leg de aubergineplakken met de paprikareepjes ernaast op een grillpan of -plaat tot ze gaar zijn. Keer af en toe. Zet apart. Grill daarna de uien en courgette. Bestrooi met de kruiderij. Voeg vervolgens de tomaatjes toe, die hebben minder tijd nodig. Laat afkoelen.

Kluts de eieren los in een kom. Voeg de gezeefde bloem toe. De omelet is door toevoeging van de bloem steviger dan zonder. Voeg peper en zout naar smaak toe. Verwarm de olie in een grote koekepan. Bedek de bodem met het ei, bak goudbruin, keer om en laat daarna afkoelen. Met deze hoeveelheid ei heeft u genoeg voor twee flinke wraps. Eenmaal doorgesneden zijn die iets groter dan die in de supermarkt of stationskiosk.

Drapeer de gegrilde groenten erop, tot de helft. Voeg de feta, platte peterselie, of chilivlokken toe. Laat de zijkanten van de omelet vrij. Rol een slag, vouw de zijkanten naar binnen en rol verder op. Pak een scherp mes en snijd doormidden. Leg in de lunchtrommel (voorzien van een keukenpapiertje of servet).

Geen reactie's

Geef een reactie