Maximilians groentesoepje

Toen het woord ‘obesitas’ nog niet in zwang was, was een dikkerd gewoon zwaarlijvig. Dat constateerde ik toen ik door een Groene Amsterdammer uit 1927 bladerde. Mijn oog viel op een advertentie met een tekening van een dikke en een dunne man en hun beider hart. De kop luidde: ‘Het hart van een zwaarlijvige’. Dat zag er gruwelijk uit. Maar gelukkig was er de Punkt Roller, een soort deegrollertje waarmee je algehele zwaarlijvigheid kon wegmasseren.

Dit was een uitvinding van de Duitse zakenman Leo Maximilian Baginski (1891-1964). Europese dikkerds – van Engeland tot Finland – vielen als een blok voor het massageapparaat, waarvan de dubbele Punkt Roller met rubberen zuignapjes de duurste was: die kostte 19 gulden. Omgerekend zo’n 146 euro (leerde mij een site van het IISG. Baginski zei over dit succes: ‘Smijt met geld dat je aan advertenties uitgeeft! Gooi het uit het raam, dan keert het door de voordeur weer terug.’

Zijn optimisme liet hem nooit in de steek, ook niet toen hij tijdens de Tweede Wereldoorlog in concentratiekamp Buchenwald zat. Als hij deze ellende zou overleven, nam hij zich voor, dan zou hij een katholieke kerk bouwen in zijn geliefde kuuroord Bad Soben, een plaatsje in de deelstaat Hessen. Aldus geschiedde. Lekkerbek Baginski genoot er altijd van lokale lekkernijen als de Schwimmbadtorte en de Perlgraupensuppe.

Die eerste maken we als de buitenbaden weer zijn geopend, dat parelgortsoepje lijkt me voor nu de gezondste optie.

Ingrediënten voor parelgortsoep (Perlgraupensuppe) voor 4 personen

1 l kippenbouillon, goed gekruid

olijfolie

175 g fijngehakte uien

1 takje rozemarijn

3 takjes tijm

2 wortelen, 1 prei en 2 stengels bleekselderij, in gelijke stukjes gehakt

70 g parelgort of moghrabieh uit een mediterrane winkel

drupjes citroensap

peper, zout en nootmuskaat naar smaak

Neem een grote, zware koekenpan. Giet er een scheut olijfolie in en fruit de uien glazig. Voeg dan de kruiden toe; bak mee tot het mengsel begint te geuren en haal ze er dan weer uit. Doe de groenteblokjes erbij. Schep om, zet het vuur zacht en laat heel langzaam garen. Zet de bouillon (van beest of blokje) op het vuur. Giet af en toe een schepje bij de groenten. Proef of ze gaar zijn. Pureer ze vervolgens en voeg toe aan de bouillon. Breng op smaak met citroensap en kruiderij.

Kook in de tussentijd de parelgort gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking en giet af. Voeg de helft toe aan de soep en warm even door. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Serveer uit en garneer met de andere helft van de parelgort.

Geen reactie's

Geef een reactie