groentepakketjes

Groentepakketjes voor een goed humeur

Wanneer de wolken zich samenpakken, de regen met bakken uit de hemel valt en ook het gemoed grijs getint is, spoed ik me snel naar de keuken en grijp ik een mes. Florian Ferreri is op dat soort momenten in mijn gedachten. Deze Franse psychiater onderzocht of voeding bijdraagt aan de geestelijke gezondheid en gaf daarmee zijn carrière een nieuwe impuls.

Doorgaans schrijven zijn collega’s een receptje uit, en dan doel ik niet op eentje van een quiche of een stevige soep. Van Ferreri’s hand verscheen in 2014 een boek: Le régime anti déprime. Het anti-depressiedieet was daarmee geboren. Ferreri’s gedachtengoed klinkt bekend: eet meer groen, eet minder vlees, pak volkoren producten en peulvruchten, gebruik zo min mogelijk kant-en-klaareten, grijp af en toe een visje, eet een handje noten en vergeet ook het fruit niet.

De hamvraag is of gezonde voeding de geestelijke gezondheid bevordert. Kun je er depressies mee voorkomen? Nee, zegt de psychiater, zo eenvoudig is het niet, maar je kunt er wel je humeur mee verbeteren.

Om mijn groenvoorziening te bevorderen en mijn gemoed te klaren, maakte ik groentepakketjes om mee te nemen. Onze oosterburen zijn goede koolstovers, van hen keek ik de kunst af om de kool in melk te garen.

Groentepakketjes met zalm, lunch- of bijgerecht voor 4 personen.

1 witte kool

1 liter melk

150 g peentjes, fijngesneden (julienne)

150 g biet, fijngesneden (julienne)

1 avocado, in reepjes

drup citroensap

naar smaak: ponzu (citroen-sojasaus, bijvoorbeeld van Kikkoman)

150 g zalm, gerookt

naar smaak: korianderblad

Was de kool, pak een scherp mes en snijd in de bovenkant een vierkantje. Maak een uitholling van een centimertje of 4 en bewaar de snijdsels. Zet de kool in een pan, giet de melk in en rond de kool en kook een half uur zachtjes (beetgaar). Laat afkoelen, verwijder de wortelaanzet en haal de bladeren los. Leg een blad in een kom of op een snijplank en drapeer er de gerookte zalm op. Dat is een uitstekend bindmiddel.

Leg er de worteltjes op, de bietjes en een avocadoreepje of twee. Besprenkel die wel even met citroensap. Voeg wat korianderblad toe. Rol op, snijd bij en maak de volgende. Met de vulling kunt u variëren, de afsnijdsels zijn lekker in een salade met walnoot, appel, rozijnen en een romige yoghurtdressing. Die salade kunt u ook verpakken in een koolblad: onderweg eet dat lekker weg. Neem wel een servetje mee.

Voor de vleeseters onder ons vormt gekruid gehakt verpakt in een koolblad – met gesnipperde groente uit de overblijfla van de koelkast – ook een smakelijk lunchgerecht.

Trek in nog meer meeneemeten? Maak dan deze pokébowl.

Geen reactie's

Geef een reactie