Greta Garbo’s bonenbroodje

Haar verjaardag sloeg ze altijd over. ‘Alleen een gek viert dat hij ouder wordt’, zei filmster Greta Garbo (1905-1990). Van feestjes hield ze niet. Haar levensstijl was spartaans: dagelijks een paar flinke wandelingen, gecombineerd met een half uurtje gymnastiek. Ze at altijd gezond, want ze was als de dood om dik te worden.

Toen ze voedingsdeskundige Gayelord Hauser ontmoette, sloeg een vonk over. De auteur van Diet Does it en Look Younger, Live Longer was een beroemd dieetgoeroe. Marlene Dietrich, Grace Kelly en Jeanne Moreau hoorden ook tot zijn klantenkring. Daarmee was zijn kostje gekocht, want iedereen wilde er eind jaren veertig wel als een filmster uitzien. Dat lag volgens Hauser binnen handbereik. Dik zijn was een keuze, of een kwestie van het verkeerde kookboek.

Ook in Nederland sloeg zijn gedachtengoed aan. Op 30 september 1952 bezocht hij Amsterdam en gaf hij een kookdemonstratie in het Mirandapaviljoen. De verslaggever van de Leidse Courant deed verslag. Honderden belangstellenden waren op het orakel afgekomen. Ze dronken gretig een glas sinaasappelsap met peterselie, geheel volgens Hausers adagium: gebruik voor elke maaltijd iets rauws of zuurs. Gekookte groenten waren uit den boze. ‘Hiermede doodt u de groente, gooit het water met haar leven in de gootsteen en brengt het lijk op tafel.’

Hausers dieettheorieën  – destijds in de volksmond hauseren genoemd – zijn nog steeds in zwang; gebruik geen witte suiker, geen witte bloem en eet geregeld peulvruchten. Dit bonenbroodje was volgens hem een prima vleesvervanger. De vette feta heb ik eraan toegevoegd. Een mens moet nooit te snel gewicht willen verliezen.

Greta Garbo’s bonenbroodje
Ingrediënten voor 12 plakken

– 2 eieren
– scheut melk
– 225 g gare kidneybonen (bv. de sta-zak van Hak)
– 1 rode ui, fijngehakt
– 2 handjes gemengde noten, gehakt
– 3 flinke eetl. volkorenmeel
– flinke scheut olijfolie
– peper en zout naar smaak
– 2 theel. milde sambal
– 4 tenen knoflook, fijngehakt
– 2 handjes erwtjes (diepvries)
– 100 g feta
– extra: bakpapier

Klop de eieren los in een beslagkom. Giet er een scheutje melk bij. Pureer de bonen, hak de uien en de noten en voeg dit alles toe aan het eimengsel. Roer het volkorenmeel erdoorheen. Voeg er een flinke scheut olijfolie aan toe.

Doe peper en zout, sambal en knoflook erbij en meng goed. Verkruimel de feta en roer met de erwtjes door het beslag. Dat is nu vrij stevig. Zo niet, voeg meer feta toe.

Stort het mengsel in een met bakpapier beklede cakevorm (25 cm) Bak in een voorverwarmde oven (220 graden) in 40 minuten gaar. Kan zowel warm als koud worden genuttigd. Drink er gerust een biertje bij.

Geen reactie's

Geef een reactie