Snacken op de pof (gevulde uitjes)

Gevulde uitjes met pastinaak en linzen (voor 4 tot 8 personen)

Zijn buik is enorm. Volgens de laatste wetenschappelijke publicaties bekort die omvang zijn leven met zeker acht jaar, maar de Kerstman is er nog.
In de hoofdstad is hij nu te zien op gigantische billboards van Coca-Cola. Realiteitszin kun je de multinational niet verwijten, hun Santa Claus is hét bewijs dat je van te veel frisdrank dik wordt.
De geestelijk vader van deze volvette opa is Haddon Sundblom. Hij tekende rond 1930 in opdracht van de frisdrankgigant een dikke Kerstman. Sundblom plagieerde simpelweg het werk van zijn collega Thomas Nast (1840-1902) die de Kerstman in 1881 rondbuikig tekende. Nast was in Duitsland geboren en maakte van zijn Santa een versie die is geïnspireerd op onze goedheiligman, maar dan een zwaarlijvige. Sundblom kwam trouwens goed weg met zijn kopieerkunst, geen haan die ernaar kraaide.
Een tijdje geleden werd in Amerikaanse media geopperd dat het beter zou zijn als we de Kerstman voortaan slank zouden afbeelden: een dikke gezelligerd is geen goed rolmodel nu in de Verenigde Staten kinderobesitas epidemische vormen heeft aangenomen.
De discussie die daarop volgde leek wel wat op ons Zwarte Pietendebat. Grappig: twee disputen en geen uitkomst. Kijk je naar Nasts etsen, dan vallen een aantal zaken op. Neem de wortel die voor rendier Rudolph is bestemd. Zwarte Piet mis je helemaal niet. Santa paft er lustig op los – toen was roken nog gezond. De minced pie die ik op sommige tekeningen zag, kennen wij niet, maar daar maken we deze variatie op: met wortel, spek en linzen.

Gevulde uitjes met pastinaak en linzen
Ingrediënten voor 4 personen

grof zout
4 uien
1 pastinaak
1 kleine winterpeen
2 volle eetlepels  gare linzen
scheut olijfolie
wat tijm
snuf peper
1 eetlepel tomatenpuree
100 g spekblokjes of 100 g feta, verkruimeld

Bestrooi een ovenplaat met grof zout. Leg de uien erop. Pof ze gedurende 3 uur op 120 graden, met schil en al dus. Schil en snijd de pastinaak en de wortelen in piepkleine blokjes. Giet een scheut olijfolie in een koekepan en laat de blokjes langzaam lichtjes bruinen en garen. Kruid met wat peper en tijm. Bak in een ander pannetje het spek uit en laat, als het mooi krokant is, op een stuk bakpapier uitlekken.

Vegetariërs kunnen verkruimelde feta gebruiken als hartige smaakmaker, of Speckblokjes van de Vegetarische Slager. Voeg bij de groentenblokjes, roer de tomatenpuree erdoor en laat nog even zachtjes garen. Dan kunnen de linzen erbij. Warm goed door en proef op smaak.

Laat de gepofte uien even afkoelen, verwijder de schil en snijd ze doormidden. Schep de rokken eruit, tot een schuitje overblijft. Vul met het pastinaak-linzenmengsel. Dit is een voedzaam hapje dat als voorgerecht kan dienen. De rokjes kunnen ook worden gevuld. De kleintjes zijn eenhaps en passen in een holle kies.

 

Geen reactie's

Geef een reactie