Sla uw slag met sla (gevulde slakropjes)

De gemiddelde hoeveelheid sla die een beetje overgewichtspecialist jaarlijks eet, is al gauw gelijk de omvang van een tenniscourt. Toch staat de kropsla niet in groot aanzien. Is het tijd voor herwaardering? Of kun je sla rekenen tot garnering en zitten er gewoonweg te weinig voedingsstoffen in?

Ach, jarenlang dacht ik dat het eten van veel sla gezond was. Goed om gewicht te verliezen. Maar als je dagelijks de 200 gram groenten wilt eten die de overheid adviseert, schiet het eten van een fantasieloos bakje sla tijdens de lunch niet op. Dan zouden we beter af zijn met peulvruchtenpromotie. Een gemiddelde krop weegt 250 gram en die eet je niet in je eentje. Maar je kunt er wel iets verrassends van maken, door de krop te vullen en te verwarmen.

Ingredi├źnten
gevulde slakropjes, voorafje voor vier personen

4 kroppen botersla
150 gram zachte geitenkaas
roomboter
peper uit de molen
10 walnoten, gehakt
1 grote peer, nog niet geheel rijp
4 winterharde biologische viooltjes ter garnering

Verwijder de buitenste bladeren van de kropsla, zodat er een kropje overblijft met een doorsnede van ongeveer 7 centimeter. Haal de kern eruit en ziet: er is vulruimte ontstaan. Doe in ieder kropje wat geitenkaas. Snijd de peer in gelijke lange plakjes en bak die in wat roomboter licht goudbruin. Steek vervolgens de perenplakjes als bladeren tussen de sla. Maal er wat peper overheen en bak de kropjes vervolgens in roomboter. Verhit snel en kort opdat de kaas warm en zacht is en de sla nog krokant. Garneer met gehakte walnoten en het viooltje.

Bewaar de ongebruikte slabladeren in de ondersta la van de koelkast. Altijd goed voor slasoep.

kaas2

Geen reactie's

Geef een reactie