Pindadeskundige George Washington Carver

Hij waste er zijn haar mee, schoor zijn gezicht glad als het moest, allemaal met een en hetzelfde product: de pinda. George Washington Carver (1861-1943) was zijn tijd ver vooruit. Carver, een heer van stand (met altijd een verse bloem in zijn revers) heeft de pinda groot gemaakt.

Hij werd geboren in slavernij in Diamond, Missouri. Zijn eigenaar, Moses Carver, had Georges ouders gekocht voor 700 dollar. Toen hij een week oud was, werd hij samen met zijn moeder meegenomen door bandieten en verhandeld. Carver liet de twee terughalen, maar alleen de kleine George werd gevonden.

Susan Carver nam hem op en zorgde voor hem als was hij haar zoon. Zij leerde hem lezen, schrijven en borduren. Toen het jongetje op 11-jarige leeftijd te kennen gaf dat hij wilde leren, lieten ze hem gaan. Geen school wilde hem opnemen vanwege zijn ras. Wat volgde was een zwerftocht van meer dan 400 kilometer  Uiteindelijk kon hij terecht op het Simpson College in Indianola in Iowa, waarvoor hij een lening moest afsluiten (van 300 dollar). Altijd zat hij met zijn hoofd in de plantjes, maar volgde ook schilderlessen. Tussendoor werkte hij als landarbeider om in zijn onderhoud te voorzien.

Uiteindelijk werd hij door pedagoog Booker T. Washington gevraagd om les te gaan geven op het Tuskegee Institute, 1.215 kilometer zuidwaarts. Daar ging hij de landbouwafdeling leiden. Hij ontwierp een speciaal wagentje waarmee hij boeren opleidde en adviseerde om het verbouwen van katoen af te wisselen met pinda’s om grondarmoede tegen te gaan. In 1916 publiceerde hij het standaardwerk How to Grow the Peanut and 105 Ways of Preparing it For Human Consumption. Vraag aan een Amerikaan wie de pinda heeft uitgevonden en tien tegen een zegt hij dat het Carver was.

Hierbij zijn Pindasoep, nr 4.
Kook de pinda’s gedurende 10 minuten in een kop water. Voeg daaraan een kopje fijngesneden selderij toe, een eetlepel gehakte uien, een fijngehakte rode en groene peper. Voeg een kopje pindakaas toe, alsmede 3 kopjes melk (waaraan een eetlepel bloem en een theelepel suiker is toegevoegd. Kook nog gedurende 10 minuten en serveer.

Carver vergeleek koken met schilderen toen hij een groep geïnteresseerde huisvrouwen mocht toespreken: ‘Door te schilderen probeert de kunstenaar mooie effecten te bewerkstelligen door kleuren goed te mengen. De kok moet haar voedsel net zo smakelijk en harmonieus opdienen als een schilder doet.’

Gedurende 47 jaar zou Carver lesgeven in Tuskegee, Alabama. Hij deed allerlei uitvindingen, die nu nog te zien zijn in het naar hem genoemde museum aldaar. Kennis overdragen aan studenten was het liefste dat hij deed. ’s Avonds greep hij graag naar een borduurwerkje, die trouwens ook in het museum te zien zijn, net als een enorme collectie pinda’s. Carver is nooit getrouwd en had geen kinderen. Twee jaar voor zijn dood riep het blad Time hem uit tot de zwarte Leonardo da Vinci.

Georgewashingtoncarver

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

gwcbulletin1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

george-washington-carver-1864-1943-an-everett

 

Foto’s Library of Congress.

 

Geen reactie's

Geef een reactie