Wat eet je in de hel? Gehaktrolletjes!

In het voorportaal van de hel was het op zaterdag 27 februari afgeladen vol. Duizenden vrouwen waren in de Amsterdamse RAI bijeen om een bezoek te brengen aan de Huishoudbeurs.
Ik had de stoute schoenen aangetrokken om het Happy & Healthy-segment te bezoeken. Daar zouden professionals in gezondheid en geluk het publiek adviseren. Hun persbericht loog er niet om: ‘Gezonder leven, fitter zijn en sterker worden zijn persoonlijke doelen van deze tijd. Daarnaast draagt een gezonde levensstijl bij aan een gelukkig leven, ontzettend belangrijk dus!’

2016-02-27 15.39.33

Om dat geluk te prolongeren liet ik studente Ai Lan Souw in de Cholesterol-stand in mijn vinger prikken. Het was tijd om de balans op te maken, want ik schuw doorgaans de reuzel en de roomboter niet. ‘Blijkbaar eet u goede vetten’, concludeerde Souw na meting. ‘Uw cholesterolgehalte is perfect.’ Ze gaf me ter inspiratie een receptenboekje en kortingsbonnen van Becel mee.
Welgemoed liep ik verder. Chris van Oosterwijk, schrijver van het boekje En nu houd ik mijn dieet vol! Ja/Nee, vertrouwde mij verderop zijn levenswijsheid toe: ‘Als je doet wat je altijd hebt gedaan, krijg je wat je altijd hebt gehad.’

Mogelijk daarom zette ik even later bij een eetstandje van de Pasar Malam – ook onderdeel van de Huishoudbeurs – mijn tanden in een pittige martabak. Dit gerecht is van Indonesië tot Saoedi-Arabië een populaire kruidige snack van groenten, gehakt en ei. Die wilde ik altijd al eens maken en heb er een eigen draai aan gegeven.

Groente-gehaktrolletjes
Ingrediënten:
1 pakje loempiavellen (in het vriesvak van supermarkt of toko)
2 sjalotten, gehakt
1 ui, gehakt
1 prei, fijngesneden
2 tenen knoflook, gehakt
klont boter
350 g rundergehakt
2 theel. sambal
snuf laos, gemberpoeder, kurkuma, citroengras, korianderpoeder en zout
4 eieren, losgeklopt
olie om in te bakken
ter garnering: een fijngesneden bosuitje, sambal, scheutje ketjap en atjar

Haal de loempiavellen een uur van tevoren uit het vriesvak, haal er tien af en leg de rest terug in de vriezer. Snijd de groenten fijn. Bak de ui en de sjalot in boter glazig. Voeg de prei en de knoflook toe. Meng de sambal en de kruiderij door het gehakt. Doe bij het groen en bak in 15 minuten al omscheppend gaar. Voeg dan de losgeklopte eitjes toe (hou een beetje ei achter) tot u een smeuïg mengsel heeft. Laat afkoelen. Pak een vel deeg, leg op een bord, bestrijk met het mengsel, vouw de buitenste randen naar binnen en rol op. Bestrijk de rand met ei.

Verwarm een flinke hoeveelheid olie in een koekenpan met stevige bodem (test met wat deeg of de olie begint te borrelen) en bak de rolletjes goudbruin. Haal uit de olie, laat afkoelen, garneer met de bosuitjes, de sambal, de ketjap en atjar. Ik heb ook een versie gemaakt met minder gehakt en sperzieboontjes: ook niet te versmaden.

Geen reactie's

Geef een reactie