Kruidige gehaktballetjes

Op het moment dat op een mooie zomeravond mijn staafmixer de geest gaf, moest ik aan geestelijk vader Roger Perrinjaquet denken. Deze Zwitser bracht het ding al in 1950 op 15-jarige leeftijd op de markt. Ik kan veel hulpstukken missen, maar de staafmixer niet. Daar stond ik. De kruidige gehaktballetjes met Midden-Oosten-toets die ik van plan was te maken, heb ik daags erna gemaakt, met de nieuwe mixer.

Perrinjaquets fantastische vondst heeft mij vaak gered. Weemoedig dacht ik terug aan die nacht in een Limburgs vakantiehuis waar mijn aller-allereerste staafmixer bezweek. ‘s Nachts werd ik wakker van een geluid: op het aanrecht was het keukenhulpstuk aan de wandel gegaan en gaf een laatste luide brom, na tien jaar trouwe dienst. Een waarlijke zwanenzang. Hij kostte slechts een tientje. Wijze raad: laat nooit de stekker in het stopcontact zitten. En weet: in Limburg gebeuren rare dingen.

Voor de vulling:

– uitje, gesnipperd
– Olijfolie
– 100 g gehakt (rund)
– Snuf chilipoeder
– Peper en zout
– Kaneel
– 25 g gehakte walnoten
– 4 g muntblad, fijngesneden
– 4 g platte peterselie, fijngehakt

Voor het omhulsel:

– 100 g bulgur
– 200 g gehakt
– 1uitje, fijngehakt
– 1 volle theel. vijfkruidenpoeder
– 1 theelepel komijnpoeder
– Zout en peper naar smaak
– Boter om de bakplaat in te vetten

Kook de bulgur volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af, druk het vocht eruit en laat afkoelen. Maak de vulling: pak een zware koekenpan en fruit het uitje glazig in een scheut olijfolie. Kruid het gehakt met de chilipoeder, peper en zout en het kaneel. Doe bij het uitje en bak zachtjes bruin. Voeg dan de walnoten, muntblaadjes en de peterselie toe en schep om. Zet het vuur uit.

Maak het omhulsel: meng het gehakt met het uitje en maal het tot een dikke pasta met de staafmixer. Voeg de kruiderij eraan toe en meng goed. Doe dan de afgekoelde bulgur erbij en kneed goed door. Vorm zes balletjes van het deeg. Pak een balletje, maak er een gat in met uw duim zodat er een klein kommetje ontstaat. Vul met het gehakt-muntmengsel en duw dicht.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een bakplaat in met een klont boter en leg de balletjes erop. Het voordeel is dat het binnenste al gaar is: deze balletjes bakt u in 15 minuten gaar.

Serveer eventueel met licht gezouten volle yoghurt, tomaatjes, olijven, peperkorrels in het zuur en eetbare bloemetjes.

Geen reactie's

Geef een reactie