Garnalensalade

Heerlijke frisse garnalensalade

Je moest minstens 100 kilo wegen om de ballotage te doorstaan. Er waren kerels die probeerden de jury te misleiden door gewichten in hun zakken te verstoppen. De leden van The New England Fat Men’s Club kwamen eens per jaar samen in het dorp Wells River in de staat Vermont. Deze chique herenclub haalde uiteraard de krant. Niet iedereen kon zich overgewicht veroorloven. 

Van een bijeenkomst in 1904 is het diner beschreven. Men begon met een oestercocktail, gevolgd door romige kippensoep, gekookte vis, biefstuk met paddestoelen, gebraden kip, geroosterd speenvarken, garnalensalade en voor de liefhebbers was er een kaasplankje. Uiteraard waren er pudding, ijs en cakejes toe. Tot besluit dronken ze koffie en staken ze een sigaartje op. Een deelnemer meldde dat hij na deze maaltijd liefst 4 kilo was aangekomen.

Ik las over dit illustere netwerkgezelschap in het onlangs verschenen boek Vet belangrijk van de artsen Mariëtte Boon en Liesbeth van Rossum (Uitgeverij Ambo|Anthos, 20,99 euro). 

Na lezing kijk je nooit meer hetzelfde naar een uitpuilende buik. Vet blijkt een buitengewoon slim orgaan dat communiceert met je hersenen. Absoluut geen reden om de handdoek in de ring te gooien, wel om af en toe stil te staan bij de factoren die een bijdrage leveren aan overgewicht, zoals stress en slecht slapen.

Als eerbetoon aan het clubje blije dikkerds van toen heb ik uit het bovenstaande menu het enige gerecht gekozen dat nog een beetje groen bevat. De New England shrimp salad, een heerlijk frisse garnalensalade, is een klassieker. De bereiding is een eitje. 

Ingrediënten
New England shrimp salad, frisse garnalensalade voor 4 personen

4 stengels bleekselderij, in blokjes

4 bosuitjes, in ringetjes

1 limoentje (1/2 sap, de rest in partjes)

1 flinke eetl. mayonaise

1 eetl. neutrale olie om in te bakken

300 g garnalen om te wokken (ASC)

1 teen knoflook, gehakt

1/2 Spaans pepertje, van zaadlijsten ontdaan

scheutje Thaise vissaus

peper en zout naar smaak

wat blaadjes kropsla, in repen

wat korianderblad of platte peterselie ter garnering

Pak een kom, meng de groenten. Sprenkel er wat limoensap overheen en meng met de mayonaise. Verwarm de olie in een wok, bak de garnalen mooi goudbruin op hoog vuur. Bak de gehakte knoflook en het pepertje al omscheppend mee. Voeg een drup vissaus toe. Breng op smaak met peper en zout. Laat afkoelen.

Snijd de helft van de garnalen in blokjes en meng met de groenten. Pak een schaal. Garneer de salade met de overgebleven garnalen, wat kropsla en korianderblad (of platte peterselie). Leg er een schijfje limoen naast.

Geen reactie's

Geef een reactie