flamiche

Flamiche, taart van prei en ui

Ooit was zijn buik zo aantrekkelijk en voornaam, maar vijftig jaar geleden had de mollige man een probleem. Dik was ongezond. Het Nederlands Zuivel Bureau zag een gat in de markt, al sinds 1967 leverde het bureau afslankdiëten. Het huurde reclamemakers in voor een nieuwe campagne. Korte tijd later kwam ‘het melkdieet voor het sterke geslacht’ op de markt.

’s Ochtends nam je een bordje gortepap en een glas melk. Speciaal voor zakenmannen was er een agenda om de calorieën bij te houden. Als tussendoortje nam je dashboardkaas mee, een trommeltje met kaasblokjes dat je in het handschoenenvak bewaarde – als de honger toesloeg tussen Apeldoorn en Appelscha.

Tegenwoordig zijn de verlokkingen groter dan toen, kijk maar naar het gemiddelde tankstation-aanbod. Meer groente en minder vlees is nu het motto. Hierbij mijn vegetarische aanzet: een variatie op de flamiche, de kruising tussen een pizza en een quiche. Handig om veel groente in te verstoppen.

Ingrediënten voor een flamiche van prei en rode ui, hoofdgerecht voor 2 tot 3 personen

3 preien, in ringetjes van 1 cm

3 rode uien, gehalveerd, in schijfjes

25 g roomboter

3 tot 4 takjes tijm

1 laurierblad

½ puntpaprika in zeer dunne reepjes

175 ml crème fraîche

3 eieren

peper naar smaak

125 g gruyère, geraspt

250 gram pizzadeeg, of kant-en-klaar flammkuchen- of pizzadeeg (verkrijgbaar in de grote supermarkt)

(siliconen) bak- of springvorm van 22 tot 25 cm doorsnede

Snijd de prei en was goed. Gebruik het witte gedeelte, het groen kan later in een soepje. Snijd de ui in schijfjes. Pak een grote koekenpan en laat de roomboter smelten, maar niet bruinen. Voeg de prei en de ui toe (u kunt het geheel mengen, ik hield prei en ui apart, dat geeft later een mooi effect). Ris de blaadjes tijm van de takjes en bak mee. Kneus het laurierblad en voeg toe aan het prei-uimengsel. Laat de ringetjes en de schijfjes zo veel mogelijk intact. Verwarm gedurende een half uurtje, schep tussentijds voorzichtig om en laat daarna afkoelen.

Bekleed de springvorm met natgemaakt bakpapier, dat laat zich makkelijk vouwen. Of gebruik een siliconenbakvorm. U hoeft die niet in te vetten. Verwarm de oven voor op 180 graden.

Vouw het deeg in de vorm, snijd desgewenst bij. Drapeer de preiringetjes op de bodem, strooi een deel gruyère eroverheen. Schik daarbovenop de uienschijfjes. Pak een kom en klop de eieren los, met de crème fraîche. Kruid met peper en giet het mengsel over de uien. Strooi het restant van de gruyère eroverheen. Bekleed met de paprikareepjes.

Schuif de taart in de oven en bak in ongeveer 45 minuten gaar (afhankelijk van uw oven). Eet warm of koud. Lekker met een tomaten-bonensalade.

Meer molligemannentaartjes bakken?

Geen reactie's

Geef een reactie