extra maagdelijke marmercake

Extra maagdelijke marmercake

Nu de herfst zijn intrede heeft gedaan en ik de hoestende medemens mijd als de pest, ben ik een zoektocht begonnen naar hét wondermiddel waarmee ik een verkoudheid of griep de kop kan indrukken. Veel voedingsdeskundigen bevelen tegenwoordig extra vitamine C of D of zink aan. 

Daarom heb ik me verdiept in middeltjes die soelaas kunnen bieden en met bijslikken van extra vitamine D is niet veel mis, zeker voor ouderen. In de drogisterij viel mijn oog op levertraan, zeer geschikt voor D-toevoer en bron van menig jeugdtrauma. Tegenwoordig voegt de fabrikant er citroen aan toe. Slim om de vissigheid teniet te doen. Ik heb me er nog niet aan gewaagd.

Een ander bijzonder middel is Haarlemmerolie, al meer dan driehonderd jaar op de markt. Het zou naar zwavel ruiken en is zowel in- als uitwendig te gebruiken. Die zwavel vind ik geen aanbeveling. Gelukkig is er ook nog echte wonderolie (castor oil) in de handel, maar die is louter bedoeld ter laxatie.

Geef mij dan maar gewoon fijne olijfolie, die bevat geen D, maar is wel bij uitstek geschikt voor deze maagdelijke marmercake. Als die niet helpt om mij gezond te houden, dan is het misschien wel de kurkuma, want over het heilzame effect van die specerij zijn de deskundigen volop in discussie.

Ingrediënten voor extra maagdelijke marmercake, tussendoortje voor 10 tot 12 personen

175 g suiker

4 eieren

175 ml extra vierge olijfolie (geschikt voor frisse salades)

250 g zelfrijzend bakmeel

snuf zout

200 g Griekse yoghurt (ik nam Fage 5%)

1 volle eetl. cacaopoeder

flinke snuf kurkuma

Bereiding

Neem een grote kom en stort de suiker erin. Voeg de eieren toe en mix op hoge snelheid tot een schuimige massa. Voeg dan straaltjesgewijs de olijfolie toe en blijf  mixen. Doe het bakmeel en het zout erbij en voeg de yoghurt toe. Klop goed door. Giet de helft van het beslag in een andere kom. Doe in de ene kom het cacaopoeder, in de andere de kurkuma (wees gul voor een intens kleurig effect). Verwarm de oven voor op 160 graden.

Pak een bakblik, leg er een vel bakpapier in. Giet het kurkumabeslag aan de ene kant, het chocoladebeslag aan de andere kant. Trek er met een vork of mes lijnen door voor een artistiek marmereffect. Bak in 55 tot 60 minuten gaar. Prik er even met een satépen in ter controle. Laat afkoelen en snijd aan.

Deze cake is behoorlijk stevig van structuur, maar is absoluut het proberen waard als u van een leuk experiment houdt. Trek in meer experimentjes? Maak dan dit toetje.

Geen reactie's

Geef een reactie