eierkoek

Eierkoek die wel te eten is

Ze is een van Nederlands best verkopende schrijvers. Dieetgoeroe Sonja Bakker verkocht meer dan 5 miljoen boeken. Na een echtscheiding, een burn-out, een nieuwe liefde en een nieuwe baby is ze weer helemaal terug met Bella Italia deel 2 dat op 25 november 2019 verschijnt.

Haar boodschap is nog altijd dezelfde: vetarm eten met behulp van magerproducten. Blije mensen komen op haar site aan het woord, zoals Kelly (28): ‘Door de week hield ik me streng aan de weekmenu’s en kon ik me verheugen op de zondag. Dan mocht ik namelijk altijd iets lekkers, echt een traktatie.’ Dat wat van Sonja altijd mag, is eierkoek. En daardoor liggen er nu talloze varianten in het schap: van spelt tot koolhydraatarm.

Die koek is er nog altijd en dat mag een wonder heten: bij de Albert Heijn ook verkrijgbaar in een volkorenvariant. Lidl voorziet ook in de eierkoekbehoefte. Bakker heeft er zelfs een toetje bij bedacht met vanillevla en appelsap. Eierkoeken, ik heb het er niet op.

Sommige soorten ruiken naar ammoniak. Kenners zeggen dat het om ammoniumbicarbonaat gaat: vlugzout dus. Door die geur kwamen dames die leden aan flauwtes in vroeger tijden weer gauw op de been. Voeg het toe aan deeg en de eierkoek wordt lekker plakkerig. Door de stank moet je je even heen bijten. Dat snap ik dus niet, dat een mens droge stinkkoek eet, terwijl het niet hoeft. Wil je eierkoek, dan krijg je eierkoek.

Ingrediënten voor vijftien eierkoeken

3 eieren
100 gr suiker
snuf zout
beetje merg uit een vanillestokje
120 gram zelfrijzend bakmeel
eventueel: 4 eetl. geraspte kokos
een glaasje Pedro Ximénez (zoete sherry)

Verwarm de oven voor op 200 graden. Mix de eieren, suiker, merg en zout minstens 5 minuten. Blijf mixen tot het een mooi homogeen mengsel is. Stort in kleine hoeveelheden in siliconen- of papieren vormpjes.

Bak ze in 10 minuten goudbruin. Laat even afkoelen en wip ze dan uit hun vormpje. Mijn variatie met kokos was ook lekker. In Zeeland besmeren ze de koek doorgaans met boter en suiker. Dat is niet toevallig.

De koek in een glas Pedro Ximénez (zoete sherry) dopen, mag misschien niet van Bakker, maar wel van mij. Afvallen, het blijft schipperen.

Geen reactie's

Geef een reactie