Eeuwige jeugd

Op zoek naar de eeuwige jeugd? Op slechts 1.798 kilometer afstand van mijn woonplaats Amsterdam bevindt zich een bijzonder gebied: de ‘Blue Zone’ in het oosten van Sardinië. Er zijn weinig plekken in Europa waar mannen zo oud worden en ook nog eens gezond blijven.

Het besluit om daar mijn ­vakantie door te brengen, lag voor de hand. Kom maar op met dat recept voor de eeuwige jeugd. Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de bewoners – mannen én vrouwen – over uitzonderlijk goede genen beschikken. Hier genieten ouderen ook nog eens veel aanzien.

Ze zijn gewend veel te bewegen en eten weinig vlees: hooguit eens per week. Hun kaas bevat veel omega-3, geleverd door fitte grasetende geitjes. De cannonau, hun donkerrode wijn, zou de aderen schoonschrobben. Het flinterdunne brood, de pane carasau, bevat goede koolhydraten en is lang houdbaar. Een beetje herder kan er maanden mee toe.

De heilige drie-eenheid van brood, kaas en wijn is de reis zeker waard. Je kunt op Sardinië fantastisch eten. Desondanks liggen in de supermarkt voorverpakte mosseltjes in tomatensaus. Die knal je ’s avonds in de magnetron en zet je 7 minuten later op tafel. Ik heb er veel fitte ouderen gezien, maar of de scooterende jeugd de leeftijd van hun overgrootouders zal overtreffen, dat is voer voor nieuw onderzoek.

De vooruitgang heeft overal zijn intrede gedaan, ook in Oliena, het centrum van de Zone. De eigenaar van herberg Monte Maccione betrekt het brood tegenwoordig van een bakker in Iran. ‘Brood is brood’, zegt hij lachend.

’s Avonds serveert hij dit voorgerechtje, maar dan met rauwe courgette. Rauw is courgette echt niet lekker. Misschien had hij geen zin om de plakjes te bakken? Ik wel.

Courgette met amandelen en toefjes balsamico-crème
Voorgerecht voor 2 tot 4 personen

2 piepkleine courgettes, of 1 grote, in plakjes

olijfolie om in te bakken

peper en zout naar smaak

beetje citroensap

20 tot 40 g amandelschaafsel

balsamicocrème ter garnering

chilivlokjes ter garnering

Was de courgette en snijd of schaaf hem in zeer dunne plakjes. Pak een koekenpan en bak ze in de hete olie lichtbruin. Doe dit in etappes. Laat ze uitlekken op bakpapier. Pak een mooie schaal, drapeer de plakjes erop. Bestrooi ze met peper en zout. Bedruppel met citroensap. Bestrooi dan met amandelschaafsel. Garneer met toefjes balsamicocrème en wat chilivlokjes.

Met dank aan Antobella Barbella en Alize Pistidda

Geen reactie's

Geef een reactie