Lekker innoveren met de ecostoof

Ik heb een groot zwak voor nieuwe oude uitvindingen. Neem de hooikist. Mijn oma had er eentje, het was een goed geïsoleerde doos waarin je een pan met etenswaren kon laten garen zonder gebruik van gas of elektra.

Sinds kort is de koddige Ecostoof op de markt, een ontwerp van architect Caro Niestijl. Die is uitgevoerd in een jas van kleurig linnen en voorzien van biologische wol. Auteur Iris van der Graaf schreef er een kookboek bij dat in het najaar zal verschijnen (zie voor recepten: ecostoof.nl).

U plaatst in dit buitenmodel muts uw warme pan met kort gekookte of gebakken inhoud, om even later te genieten van een gaar gerecht. U kunt er ook bouillon in trekken. Met de Ecostoof is nog een voordeel te behalen: we maken er de Groningers blij mee.

Al in 1913 stonden in De proletarische vrouw; het blad voor arbeidsters en arbeidersvrouwen tips voor hooikistgebruik. Toevallig kwam rond die tijd yoghurt in zwang als gezondheidsproduct, zag ik in advertenties van het merk Yoghurt Swaab: ‘Deze yoghurt is voor ons lichaam wat de zon is voor de aarde.’

Yoghurt kun je ook in de Ecostoof bereiden. Daarmee maken we dit zomerse bijgerecht, dat in een iets andere vorm oorspronkelijk uit Centraal-Azië komt – net als yoghurt trouwens.

Ingrediënten voor kruidige hangop
Bijgerecht voor 4 personen

1 liter volle biologische melk
100 ml volle biologische yoghurt
500 g spinazie, gewassen
2 knoflooktenen, gehalveerd
zout en peper naar smaak
1 eetl. citroensap
2 eetl. dille, gehakt
3 eetl. platte peterselie, gehakt
2 eetl. verse munt, gehakt
3 eetl. olijfolie

Doe de melk en de yoghurt  in een pan (ik nam biologische zuivel), roer en verwarm tot 45 graden. Zet in Ecostoof of hooikist – of verpak de pan op eigen risico in uw eigen donzen dekbed* – en laat minstens 8 uur staan. Als de yoghurt desondanks wat dun uitpakt, maakt u er hangop van: neem een kaasdoek of een goed uitgespoelde theedoek, hang over een pan en giet er de yoghurt in. Laat uitlekken tot de gewenste dikte (ongeveer als Turkse yoghurt).

Bereid dan de groenten: blancheer de spinazie een halve minuut in kokend water. Spoel koud, dep droog en hak fijn. Vijzel knoflook en zout. Doe in een kom, voeg het citroensap en de olijfolie toe, roer goed. Meng de hangop erdoor.

Doe de spinazie, dille, peterselie en munt in een mengkom (hou een beetje achter). Breng op smaak met peper. Voeg het hangopmengsel toe en roer goed. Garneer met het restant van de kruiden. Eet met pitabroodjes en gegrilde groenten. Een stoofschotel smaakt er zeer goed bij.

*En ik weet wat dat betekent: als student heb ik ooit een stoof laten nagaren in mijn eigen twijfelaar en vergat die vervolgens.

Geen reactie's

Geef een reactie