pruimen met katenspek

Duiveltjes te paard: pruimen met katenspek

Vijftig dikke dames trokken in 1921 zingend door Fifth Avenue. Heel de stad liep uit om dit bonte gezelschap te zien. Dokter Royal Samuel Copeland, voorzitter van de New Yorkse gezondheidsraad, hield toezicht op het gezelschap.

Ook toen waren mensen te dik. Sommige corpulenten kon je bewonderen op de kermis, anderen grepen naar wondermiddeltjes of probeerden met magere maaltijden af te vallen. De 53-jarige Copeland zag in die behoefte wel brood. Hij selecteerde vijftig vrouwen die rond de 100 kilo wogen en liet ze oefeningen doen. Ook schreef hij een dieet voor. Het evenement haalde The New York Times en zelfs in Nederland het Algemeen Handelsblad. De kampioen afvaller ontving, behalve de eer, een geldprijs van 2 dollar.

Copelands dieet was anders dan gebruikelijk. Zo waren gewelde pruimen toegestaan en vers fruit, behalve bananen. Op suiker en witbrood rustte ook een verbod. Oesters stonden wel op het menu, net als heilbot en sardientjes. Koffie en thee mocht je onbeperkt drinken. Hij zei altijd: ‘Het gaat er niet om hoeveel je eet, maar wat je eet.’

Die oesters intrigeerden me wel, net als die pruimen. Omwikkel je een oester met wat bacon, dan krijg je de Engelse delicatesse angels on horseback (engelen te paard). Doe je hetzelfde met een gedroogde pruim, dan noemen ze dat een paardrijdend duiveltje. Nu we het er over hebben: duivels was het dieet. Bij de meeste deelnemers keerden maanden later de kilo’s terug als een dief in de nacht.

Ingrediënten
12 gewelde pruimen

eventueel: een flinke scheut eau de vie

mangochutney of 12 gerookte amandelen

100 g katenspek of bacon

ter garnering: waterkers en/of plakjes (bloed)sinaasappel

cocktailprikkers

Neem gewelde pruimen of laat ze een nachtje wellen in een scheut eau de vie. Laat ze in dat geval goed uitlekken en snijd ze voorzichtig open. Doe er wat mangochutney in of een flinke gerookte amandel. Omwikkel de pruimen met een reepje katenspek of bacon. Doorboor eventueel met een cocktailprikker en leg ze op een bakplaat. 

Zet de oven op 210 graden, schuif de plaat erin. Keer de pruimen na ongeveer 8 minuten. Als het spek goudbruin is (na nog eens 8 minuten), zijn de duivels klaar. Maak in de tussentijd de waterkers schoon en bekleed een grote schaal met het groen. Leg dan de pruimen op de schaal. Zet er eventueel een vinaigrette van olijfolie, zachte mosterd en azijn naast. Wat plakjes (bloed)sinaasappel maken het af.

Geen reactie's

Geef een reactie