Daniel Lambert, de ster van Leicester

Hij begaf zich in de deftigste kringen en ontmoette zelfs koning George III. Daniel Lambert stond bekend als de dikste man van Groot-Brittannië. Toen hij in 1809 op 39-jarige leeftijd stierf, woog hij ongeveer 335 kilo, bij een lengte van 1.80 meter. Voor zijn kist was 10,5 vierkante meter hout nodig.

Wie was deze Daniel? En waardoor was hij zo dik? Op de site van zijn geboorteplaats Leicester staat dat hij in zijn jonge jaren zeer sportief was, sterk en intelligent. Hij leerde kinderen zwemmen, fokte jachthonden en schijnt ooit het gevecht met een beer te zijn aangegaan. Uiteindelijk werd hij gevangenisbewaarder.

Was het zittende leven oorzaak van zijn overgewicht? Hij dacht zelf van wel. Feit is dat hij rap in omvang toenam: zozeer dat hij zijn werk niet meer naar behoren kon verrichten. Het nieuws dat een enorme man in Leicester verbleef, ging als een lopend vuurtje rond. Nieuwsgierigen wilden een glimp van hem opvangen en verdrongen zich rond zijn huis. Lambert verzon een list: ooit had hij op een kermis een dwerg gezien en bedacht dat hij op die manier in zijn onderhoud kon voorzien. Hij besloot naar Londen te verhuizen, nam er zijn intrek en à raison van 4 euro (een enorm bedrag voor die tijd) mochten nieuwsgierigen hem bezoeken en met hem converseren over sport en dieren: altijd een gesprek op niveau. Om aandacht te genereren, publiceerde hij een annonce in The Times.

EXHIBITION.—Mr. DANIEL LAMBERT, of Leicester, the greatest Curiosity in the World, who, at the age of 36, weighs upwards of FIFTY STONE (14lb. to the stone). Mr. Lambert will see Company at his House, No.53, Piccadilly, opposite St. James’s Church, from 12 to 5 o’clock.—Admittance 1s.

De gasten werd wel verzocht hun hoed af te nemen. Een bezoek brengen aan Lambert werd een hit onder de upper en de middle class.  De kritiek – die was er ook – viel hem zwaar. Toen een man opmerkte dat hij alleen maar de kleding van de dikkerd had bekostigd en het bezoek hem verder niets had opgeleverd, antwoordde Lambert: ‘Beste kerel, ik kan u verzekeren dat als ik weet in welke mate uw geld heeft bijgedragen aan mijn nieuwe jas, ik met liefde dat gedeelte eruit knip.’ Voor een complete outfit moest hij doorgaans – omgerekend –  1.700 euro neertellen.

Daniel Breeches

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(op de foto: museummedewerkers met Lamberts Broek).

Een tournee was de volgende stap in zijn carrière, hij reisde naar Birmingham, Coventry, York en Stamford. Doorgaans combineerde hij een optreden met een bezoek aan de paardenraces. Ondanks het succes beviel zijn popsterstatus hem maar matig. Eigenlijk was hij te verlegen voor dit werk. Inmiddels was hij een vermogend man, niets stond een vroeg pensioen in de weg. Het lot besliste anders: na een kort ziekbed overleed hij in Stamford – vermoedelijk aan een embolie.

Zijn dood werd zeer betreurd, en zijn vrienden lieten de volgende tekst op zijn steen plaatsen:

In Remembrance of that Prodigy in Nature.
DANIEL LAMBERT.
a Native of Leicester:
who was possessed of an exalted and convivial Mind
and in personal Greatness had no Competitor
He measured three Feet one Inch round the Leg
nine Feet four Inches round the Body
and weighed
Fifty two Stone eleven Pounds!
He departed this Life on the 21st of June 1809
Aged 39 years
As a Testimony of Respect this Stone is erected by his Friends in Leicester

Na zijn overlijden leefde Lambert voort in publicaties. Als er werd gerefereerd aan een persoon met overgewicht, werd al snel gesproken over het type Daniel Lambert. Verschillende pubs in de omgeving van zijn geboorteplaats zijn naar hem genoemd. In het Newarke Houses Museum in Leicester en het Stamford Museum zijn kleine tentoonstellingen aan hem gewijd.

Met dank aan Karin Vaneker.

pumpkin-daniel-lambert-bm

 

 

 

 

 

 

 

 

Daniel Lambert (1770-1809) Geschilderd door Benjamin Marshall. In bezit van The Royal Collage of Surgeons England.

wmr_rcs_rcssc_p_253_large

 

Geen reactie's

Geef een reactie