Courgetteschuitje

Mona’s courgetteschuitjes

Toen Mona Geddes op 30 juli 1898 aan Douglas Chalmers Watson het jawoord gaf, was het dubbel feest. Op die dag slaagde zij namelijk voor haar artsexamen aan de universiteit van Edinburgh. Multitalent Mona (1872-1936) was ook auteur van diverse naslagwerken over gezondheid.

Met The Book of Diet, dat verscheen in 1913, geeft ze de basisprincipes voor gezonde voeding en daarbij diverse recepten. Dat boek heb ik onlangs gekocht, het is in 2019 opnieuw uitgegeven. Mona Chalmers Watson prijst de kracht van bouillon (beef tea) en is nuchter over het gebruik van alcohol. Heeft niet iedereen af en toe behoefte aan een borrel? Uit haar recepten blijkt trouwens ook een voorliefde voor Parmezaanse kaas, die ze ruimhartig bij de bloemkool serveert.

Voor diabetespatiënten ontwikkelt ze een amandelcakeje dat niet zou misstaan in een hedendaags koolhydraatbeperkt dieet. Tevens denkt ze aan vegetariërs met recepten voor vleesvervangers zoals mushroom forcemeat (champignongehakt). Lekker om courgettes mee te vullen.

Zijn er minpuntjes met betrekking tot haar kookkunst? Chalmers Watson kookt de courgettes, die ik liever rooster, maar al met al zijn haar recepten inspirerend. We gaan aan de slag met courgette en champignons.

Ingrediënten voor courgetteschuitje met kastanjechampignons, hoofdgerecht voor 2 personen

1 courgette
flinke scheut olijfolie
1 ui, gesnipperd
2 snackpaprikaatjes in ringetjes
oregano naar smaak
klont roomboter
125 g kastanjechampignons
de zeste van een halve biologische citroen
1 ei, losgeklopt

Snijd de courgette in de lengte doormidden. Verwijder het kontje. Leg de twee heften op een snijplank. Neem een meloenschepje en snijd balletjes uit het vruchtvlees zodat een schuitje met holtes ontstaat. Bewaar de balletjes.

Neem een stuk bakpapier, leg op een ovenplaat en besmeer de courgette met olijfolie. Bestrijk de holtes, maar ook de onderkant. Kruid met peper en zout. Rooster de courgette in de oven ongeveer 20 tot 25 minuten op 200 graden.

Fruit in de tussentijd het gesnipperde uitje in een koekenpan goudbruin. Voeg de courgetteballetjes toe en laat zachtjes bruinen. Doe de paprikaringetjes erbij. Kruid naar believen met oregano.

Snijd de champignons in plakjes. Laat een klont roomboter smelten in een ander koekenpannetje. Bak de champignons mooi bruin en voeg de citroenzeste toe.

Haal de courgetteschuitjes uit de oven en vul ze met met het courgetteballetjesmengsel en de champignons. Giet het losgeklopte ei eroverheen. Schuif de schuitjes opnieuw in de oven en bak nog zo’n 10 tot 15 minuten. Warm zijn deze courgetteschuitjes het lekkerst.

 

Maak ook eens deze courgettepizza!

Geen reactie's

Geef een reactie