Verslavend mals (kip met cola)

John Pemberton raakte tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog zwaargewond. Aangezien hij voor de oorlog apotheker was, wist hij dat er een middel was dat zijn lijden draaglijker zou maken: morfine. De man kon niet meer zonder. Eenmaal uit dienst kon hij goed in zijn behoeften voorzien, met een apotheek aan huis. Op het moment dat in 1885 in Atlanta een drankverbod werd uitgevaardigd, verzon hij een list. Hij brouwde een drankje op basis van cocablad en kolanoot. Cocablad bevat cocaïne en zou de spijsvertering bevorderen, verjongen en ook nog eens de lusten verhogen.

Bocht

Pas in 1905 werd de cocaïne uit het drankje verwijderd. Sindsdien is Coca-Cola hetzelfde gebleven, mierzoet bocht. Het succes heeft Pemberton niet meegemaakt, die raakte aan lager wal en stierf in 1888 op 57-jarige leeftijd aan maagkanker. Tegenwoordig probeert Coca-Cola zichzelf als vredestichter – tussen Pakistan en India – en als kinderobesitasbestrijder in de markt te zetten. Tot dusver met weinig resultaat. De frisdrankgigant heeft het niet makkelijk. Volgens wetenschappelijk onderzoek van de Johns Hopkins University, onder 24 duizend Amerikanen, blijkt dat dikkerds die lightfrisdrank gebruiken, méér eten dan degenen die gewoon fris mét suiker nemen: gemiddeld 184 calorieën extra per dag.

Karamel

Frisdrank, ik heb het er niet op. Toch heb ik altijd een klein flesje Coca-Cola in de koelkast staan. Je maakt er namelijk prima kip mee klaar. Mooi mals. Echt. Komt mede door de karamel in de cola. Trek uw portemonnee en koop een mooie biologische kip. Maak van de sambal, soja, laos en sereh een marinade. Smeer de kip er grondig mee in. Snijd de citroen doormidden en stop in de buikholte. Verhit de olie, bak de kip rondom aan en plaats in een braadslee. Fruit de sjalotten lichtjes in de olie, doe de gemberwortel erbij. Blus af met de cola en begiet de kip met dit bruisende vocht. Dek de slee af, zet in de oven en bak gedurende 2 uur op 180 graden. Begiet de kip na een uur met het braadvocht. Draai hem voorzichtig om en bak nog een half uur in de oven, onafgedekt, op 180 graden, zodat het vel mooi krokant wordt.

Controleer met een kernthermometer of de kip gaar is. Geef het beest indien nodig wat extra tijd. Met deze kip kunt u alle kanten op: van het karkas kan een prachtige bouillon worden getrokken en met het vlees kan een fijne rijstschotel worden bereid. Een tip: drink er geen cola bij. Nooit.

Kip in cola
Ingrediënten v
oor 4 personen

1 biologische kip
2 flinke theelepels milde sambal
1/2 kopje soja light (Kikkoman)
flinke snuf laos
flinke snuf serehpoeder
1 citroen, schoongeboend
flinke scheut zonnebloemolie
2 sjalotten, in blokjes
1 stukje gemberwortel (5 cm), fijngesneden
250 ml cola (beslist geen light)

CC_pemberton1

 

 

 

 

 

 

25477e4f9bfb99fd6ce15f3f481f8945a9b0fbc2

 

2 Reactie's
 • Taco
  Geplaatst op 17:12h, 16 november Beantwoorden

  Leuk recept, ben het aan het maken. 25 cl Coca-cola?

  • marielouise
   Geplaatst op 17:16h, 16 november Beantwoorden

   Beste Taco,
   250 milliliter!
   Hartelijke groet en succes,
   Marie Louise

Geef een reactie