Citroenyoghurt met nootjes

Citroenyoghurt met nootjes

Een paar keer per jaar ga ik op supermarktsafari. Onlangs haalde ik mijn hart op tussen de toetjes die ik normaalgesproken links laat liggen. Zo laveerde ik tussen Ben & Jerry’s Chew Chew en Mona’s Intense Vla. Ik telde liefst 12 meter aan nagerechten. In het merendeel had ik nog nooit mijn tanden gezet.

De opmars van kant-en-klaartoetjes kwam in 1956 op gang met Saroma-pudding. Het gemak diende eindelijk de mens. Saroma was toen verkrijgbaar in de smaken vanille, hopjes en chocolade. Je hoefde alleen maar koude melk toe te voegen, goed te kloppen en met een uurtje opstijven in de koelkast was de klus geklaard. Het maken van echte nagerechten gebeurde op zondag, dan kwam bijvoorbeeld griesmeelpudding met bessensap op tafel.

In de jaren vijftig was doordeweekse yoghurt het nagerecht bij uitstek. Weinig variaties waren bekend, las ik in dagblad Het Binnenhof van 2 november 1957. Mijn culinaire collega van toen verzuchtte: ‘Yoghurt is ook maar yoghurt wanneer het winter en zomer op tafel komt.’ Dat yoghurt op den duur ging vervelen, vond de auteur niet verwonderlijk. Het vrolijke scheutje limonadesiroop dat eroverheen ging was in de zomer de kers op de taart, in de winter voegde je een schepje suiker toe en dat was het dan.

De redacteur bedacht een winters alternatief met yoghurt-notencrème, die was ook in een handomdraai te maken. Net als bij Saroma had de koelkast een sleutelpositie, daar kreeg de pudding vorm. Het recept bevat gelatine van dierlijke afkomst. Een goed alternatief is het plantaardige agaragar, dat uit roodwier wordt gewonnen. Agaragar is afkomstig uit de Aziatische keuken. De kok van toen roerde de noten door de yoghurt, ik serveerde ze er bovenop, geroosterd.

Ingrediënten voor citroenyoghurt met nootjes, nagerecht voor 4 personen

500 ml yoghurt (ik nam Griekse, 10% vet)

sap en rasp van 1 biologische citroen

25 g suiker

4 g agaragar (verkrijgbaar in de grote supermarkt of toko)

120 ml water

100 g gemengde geroosterde noten, grof gehakt

Ter garnering: ingemaakte citroensnippers (biologische winkel)

Doe de yoghurt in een mengbeker. Voeg het citroensap en de suiker toe. Meng goed. Los de agaragar al roerend op in 120 ml zacht kokend water – gedurende een minuutje. Laat een beetje afkoelen. Giet langzaam, al roerende, bij het yoghurtmengsel.

Zet 4 schaaltjes klaar. Verdeel de yoghurt. Uitschenken in een grotere schaal kan trouwens ook. Laat 2 tot 3 uur opstijven in de koelkast. Stort eventueel uit op een bord. Garneer met de citroenrasp, de citroensnippers en de nootjes.

Geen reactie's

Geef een reactie