The cats of Harry Whittier Frees

The cats of Harry Whittier Frees (1879-1953). Deze fotograaf was zijn tijd ver vooruit. Hij ontketende honderd jaar geleden een rage door dieren als mens te portretteren in dagelijkse, huishoudelijke situaties. Zijn werk vond aftrek als ansichtkaart, doorgaans van een grappig tekstje voorzien (‘What’s delaying my dinner?‘), maar werd ook in kinderboeken gepubliceerd. Zijn voorkeur ging uit naar kattenmodellen, alhoewel hij ook met konijnen uit de voeten kon.

Daarover zei de Amerikaan in zijn boek Animal Land on the Air:
‘Konijnen zijn het makkelijkst om in kleding te fotograferen, al zijn zij niet in staat veel mensenhoudingen aan te nemen. Puppy’s zijn goed te dresseren – mits je ze juist aanpakt. Maar een kitten, dat is toch wel de veelzijdigste acteur onder de dieren.’

Frees werd in Reading Pennsylvania geboren, in de stad Oaks maakte hij zijn beroemdste werken. In de jaren veertig verhuisde hij naar Florida. Kort daarna werd hij ongeneeslijk ziek. Hij pleegde zelfmoord in 1953. Met Frees’ wijze van werken, kreeg een fotograaf als William Wegman (1943) een cultstatus. Met zijn Weimaraners maakte Wegman boeken als Little Red Riding Hood (een van zijn eerste) en Flo & Wendell  (de laatste). Wegman exposeerde in gerenommeerde musea als The Whitney Museum of Modern Art en het Centre Pompidou en is een graag geziene tv-gast: van Sesamstraat tot The Tonight Show.

Onder de noemer LOLcats kwam een paar jaar geleden een internetrage op gang met afbeeldingen van grappige katten, voorzien van komische teksten. De katten van Frees hebben belangrijk pionierswerk verricht.

CatsIceCreams

 

 

 

 

 

 

 

Lolcats__14_2761257k

Harry_Whittier_Frees_-_What's_Delaying_My_Dinner

Lolcats_12_2761252k

Geen reactie's

Geef een reactie