Beatrix’ cake

Minstens 15 kilo was ze kwijtgeraakt in slechts een maand. Toen prinses Beatrix in 1968 zo spectaculair was afgevallen, berichtten binnen- en buitenlandse bladen daarover. Wat was toch haar geheim? De Franse Vogue ontrafelde het raadsel van Drakesteyn: de Haagse psycholoog Jos de Cock bleek Beatrix’ wapen. De auteur van Beheersch u zelf en tob nooit (een schriftelijke cursus in zelfbeheersing en zelfvertrouwen) beunde al jaren bij als afvalspecialist. Zijn dieet was simpel: je at drie keer daags 100 gram Goudse kaas en dronk er een glas sherry bij.

Toen korte tijd later bronnen rond Soestdijk onthulden dat koningin Juliana ook was afgevallen – liefst 17 kilo – was het hek van de dam. Sherry deed zijn intrede in de Nederlandse gezinnen. Iets wat we dus eigenlijk te danken hebben aan Jos de Cock, over wie ik verder weinig heb kunnen achterhalen. 

In de damesbladen verschenen recepten waaraan sherry werd toegevoegd, zoals deze cakes. Eigenlijk een variant op de jarenzeventigspacecake. Een scheut sherry door het beslag heeft wat mij betreft weinig meerwaarde, maar de cake erin drenken is een feest. Liefhebbers van zoet nemen Pedro Ximénez, ik nam een fino (droge) van Tio Pepe.

Ingrediënten voor Beatrix’ spacecake

De cake:
3 eieren
100 g boter (zacht)
75 g suiker
100 g tarwebloem, gezeefd
5 g bakpoeder
snuf zout
rasp van de schil van 1 kleine (biologische) citroen 

Garnering:
slagroom
bramen
blauwe bessen
rode bessen
bakje slagroom
scheut sherry (ik nam fino)

Neem een hoge beslagkom. Klop een eitje los met de mixer, voeg de helft van de zachte boter toe en mix. Neem nog een eitje, mix wederom en doe dan wat suiker erbij. Voeg afwisselend ei, boter en suiker toe tot alle ingrediënten goed zijn opgenomen. Doe dan de bloem, het bakpoeder en het snufje zout erbij en mix goed. Voeg de citroenrasp toe en mix nogmaals.

Vet 2 kleine bakvormen in met een doorsnede van 20 centimeter (of neem 12 kleine siliconencakevormpjes) en bak de cakes gedurende 25 tot 30 minuten op 200 graden. Test met een satéprikker of ze gaar zijn.

Laat ze afkoelen. Klop in de tussentijd de slagroom stijf. Pak hoge glazen. Snijd de cake in stukken, verdeel over de glazen en drenk in de sherry. Leg de vruchten erbovenop en garneer met een flinke dot slagroom.

Geen reactie's

Geef een reactie