caesarsalad

Caesarsalad, een husselhoogtepunt

Als de nood hoog is, kun je drie dingen doen: vluchten, vechten of verstijven. Die eerste twee opties bieden in deze pandemische tijden helaas geen uitweg. Verstijven is ook al niet te verkiezen. Daarom zoek ik graag mijn uitweg in de geschiedenis, want een eeuw geleden waren de tijden ook zwaar.

Toch kwamen toen de mooiste uitvindingen op tafel. De Amerikaanse banketbakker Harry Burt ontwikkelde de chocoladejas om een ijsje, en dat niet alleen; hij stak er ook nog een stokje in en gaf het de naam Good Humor Bar.

Burts collega ontwierp de broodsnijmachine en weer een ander bracht instantbabyvoedsel op de markt. Maar de leukste uitvinding uit die roerige jaren twintig is toch wel de caesarsalad.

Drooglegging

De Italiaan Cesare Cardini (1896-1956) verhuisde in 1919 naar de Verenigde Staten. Hij werkte in verschillende restaurants en opende er ook eentje in San Diego. Om aan de drooglegging te ontsnappen, een overheidsmaatregel om alcoholmisbruik te beteugelen, begon hij in 1923 nóg een eetgelegenheid in het Mexicaanse Tijuana, slechts 30 kilometer verderop. Ander land, andere wetten.

Met gulle hand schonk hij er de glazen vol en serveerde er ook iets substantieels bij. Op een avond dreigde Cardini aan zijn eigen succes te bezwijken, toen hij nog maar een paar ingrediënten tot zijn beschikking had en het aantal bezoekers ruimschoots de verwachtingen overtrof.

Met veel zwier presenteerde hij een salade en husselde aan tafel alles door elkaar. Je mocht dit met de hand eten – dat scheelde in de afwas.

Die ingrediënten zijn nog altijd punt van discussie onder culi’s. Hoort er ansjovis in? Volgens sommigen niet, omdat Cardini worcestersaus gebruikte. Daar zit dat ingrediënt al in. Eet je er knoflookcroutons bij? Ach, ik bak het brood graag in ansjovisolie. 

Caesarsalad met ei en croutons
ingrediënten voor 2 personen
2 eieren

2 kropjes romaine sla

flinke scheut zachte olijfolie

flinke scheut worcestersaus

drupjes citroensap

wat blik-ansjovisjes

wat zuurdesembrood, in blokjes

50 g parmezaanse kaas, geraspt

Bereiding

Kook de eieren 3 minuutjes. Giet af en laat schrikken. Het origineel zou slechts 1 minuut gekookt zijn, er zijn ook chefs die de salade met rauw ei bereiden, maar dat gaat mij te ver.

Snijd het kontje van de kropjes, was de blaadjes goed, scheur ze eventueel in stukken, en droog ze. Pak een grote kom, doe de sla erin en besprenkel met de olijfolie. Hussel goed. Besprenkel met de worcestersaus en het citroensap en hussel wederom. Kruid met peper en zout.

Laat een blikje ansjovisjes uitlekken en bewaar de olie. Bak de blokjes brood in die olie goudbruin. Schik in de tussentijd de slablaadjes op een bord, pel de eitjes, snijd ze doormidden en leg ze op de sla. Voeg de croutons toe. Garneer met een visje. Bestrooi met vers geraspte parmezaan.

Lijkt deze caesarsalad je lekker? Of kies je liever voor een andere klassieker, die van mijn moeder?

Geen reactie's

Geef een reactie