Maak deze breadpudding!

Wil je aan restverwerking doen op zijn Engels? Maak dan deze breadpudding!

Mr. Bun the Baker is een populaire bakkerij in het Engelse plaatsje Church Stretton. Kom je er rond een uur of 11, dan is de zaak gevuld met keurig gekapte dames op leeftijd die met elkaar het nieuws doornemen, onderwijl een vorkje prikkend in de scones, de flapjacks (havermoutkoeken) en de breadpuddings (broodpudding).

Hun gestalten zijn frêle, het zijn vooral de generaties na hen die te dik zijn. Groot-Brittannië is op dit moment in de ban van de 60-jarige tv-ster Galia Grainger. De dieetgoeroe, ook wel bekend als Detox Diva, beteugelt met harde hand het overgewicht in het Verenigd Koninkrijk. Ze laat de deelnemers van de tv-serie The Extreme Diet Hotel salades eten tot ze erbij neervallen – letterlijk. Dat vinden de kijkers leuk, maar op culinair gebied vieren thuis de zoete tradities hoogtij.

Die drie dagen die ik in Church Stretton verbleef, was ik ’s ochtends bij Mr. Bun te vinden. Dat had zware gevolgen, merkte ik bij thuiskomst. Zijn breadpudding is bijzonder – en heeft trouwens niets met onze pudding te maken. Heb je brood over, dan is dit geweldige restverwerking. Wereldwijd zijn honderden eeuwenoude variaties bekend, dit is de mijne.

Bread pudding, tussendoortje voor 10 personen

250 g gedroogd fruit (ik nam een mengsel van cranberry en donkere en gele rozijnen)
1 flinke kop earlgreythee
1/2 volkorenbrood (van goede kwaliteit), van korstjes ontdaan
1/2 liter melk
40 g boter
60 g bruine suiker
1 volle theel. vijfkruidenpoeder
50 g patentbloem

Bakpapier en twee cakeblikjes

Laat het gedroogde fruit wellen in de warme earlgreythee. Dit kunt u ook een dag van tevoren doen, het resultaat is dan nog lekkerder. Verkruimel het brood. Dit gaat heel vlot met een keukenmachine, maar u kunt ook uw handen gebruiken. Bewaar de korstjes in de koelkast (maak er bijvoorbeeld croutons van).

Verwarm de oven voor op 180 graden. Verwarm in een flinke pan de melk (laat niet koken), voeg de boter toe en laat al roerend smelten. Giet de rozijnen af en voeg toe. Doe dan de bruine suiker erbij en roer tot die is opgelost.  Zet het vuur uit. Voeg het vijfkruidenpoeder toe. Doe het broodkruim bij het melkmengsel. Roer goed. Voeg dan al roerend de bloem toe. Het wordt een stevige massa. Laat nog wat afkoelen.

Beleg twee cakeblikjes met bakpapier en stort de broodmassa erin (ongeveer tot een hoogte van 2 centimeter). Bak gedurende 45 minuten. Je kunt het geheel glazuren, zoals het hoort, maar ik koos voor een poedersuikerdecoratie. Snijd in plakken. Lekker om mee te nemen.

Geen reactie's

Geef een reactie