Zachtzure bonenspread

 

Tussen de Amsterdamse uien en de piccalilly gebeuren leuke dingen. Ik vond er laatst de zachtzure Salade-boontjes van Joke Boon, auteur van Bonen!. Fabrikant Kesbeke ging onlangs met haar in zee.

Het Amerikaanse kookwonder Julia Child (1912-2004) zei het al: het enige moment om dieetvoer te eten, is als je een steak klaarmaakt. Wat zij van het huidige aanbod in het gezondheidsschap van mijn supermarkt zou vinden, daar ben ik wel nieuwsgierig naar. Zou zij uit de voeten kunnen met vegetarische worst of met die gortdroge crackers van biet en ui?

Tussen de Amsterdamse uien en de piccalilly gebeuren wel leuke dingen die Child vast en zeker zou goedkeuren. Ik vond er de zachtzure Salade-boontjes van Joke Boon, auteur van Bonen!. Fabrikant Kesbeke ging onlangs met haar in zee.

Bonen inleggen in zuur is een gecompliceerde zaak, maar het is haar gelukt: drie varianten staan in het schap. Dat biedt mogelijkheden. Ik nam de Hollandse mix van witte bonen, kievietsbonen en rode bonen en maakte er een spread van. Die smaakte goed bij een zoeteaardappel-appelkruimeltaart. Daarin kwamen de groentecrackers tot een goed einde.

Ingrediënten
Zoete-aardappel-appelkruimeltaartje

– 2 verkruimelde groentecrackers
– 1 klont roomboter
– 1 kleine zoete aardappel (bataat), geschild, in blokjes
– 1 kleine appel (ik nam een rode), ongeschild, in blokjes, besprenkeld met wat citroensap
– wat tijmblaadjes en rozemarijnnaaldjes
– peper en zout naar smaak
– 1 ei, losgeklopt
– kleine springvorm

Spread

– 1 potje Saladeboontjes Hollandse mix (uitgelekt)
– 1 blok feta (150 g), verkruimeld
– flinke scheut zachte olijfolie
– handje gemengde noten
– paar takjes platte peterselie
– peper naar smaak

Verkruimel de crackers. Kneed er met een klont roomboter een kruimeldeegje van. Zet apart. Doe de appel in een schaal, zet ook apart. Pak een mengbeker. Stort er de zoete aardappel in. Giet er wat olijfolie overheen, meng goed, leg op een bakplaat en grill 10 minuten. Laat afkoelen. Hak de tijm en de rozemarijn fijn en doe bij de aardappelblokjes. Voeg peper en zout toe. Meng het eitje goed door het mengsel. Vet een kleine springvorm (12 cm) in. Druk het kruimeldeegje erin. Voeg de zoete aardappel erbij, drapeer de appelblokjes er bovenop en bak gedurende 20 minuten op 220 graden.

Maak in de tussentijd de spread: doe de ingrediënten in de mengbeker van uw keukenmachine of staafmixer en maal grof. Voeg eventueel olijfolie toe. Serveer bij de kruimeltaart. U kunst deze spread ook gebruiken op brood, op een toastje of als bijgerecht serveren, zonder krumeltaartje.

Geen reactie's

Geef een reactie