boekweitkoek

Boekweitkoek met peren

Als de ‘R’ in de maand zit, halen wereldwijd de trendwatchers hun glazen bol tevoorschijn, zetten een hippe bril op en voorspellen daarna wat we het komende jaar gaan eten. Daarin gaan ze niet over een nacht ijs. De Amerikaanse biologische supermarktketen Whole Foods Market liet eind oktober weten wat er in het vat zit voor 2024.

Ook het komende jaar zit plantaardig voedsel in de lift. Met name boekweit vervult daarin een speciale rol. Dit glutenvrije pseudograan is vezelrijk en gezond. In Duitsland en België is het al een gewild voedingsmiddel, maar in Nederland is dat nog niet het geval, al zijn er mooie initiatieven van coöperatie Land van ons om boekweit hier ook weer op de kaart te zetten.

Boekweit telen is een ingewikkelde zaak. Slechte weersomstandigheden kunnen de oogst de das om doen. Daarom noemde men dit gewas vroeger het jammerkoren. Een eerlijk is eerlijk, deze plant uit de duizendknoopfamilie is, eenmaal op tafel, niet het mooiste meisje van de klas. Het smakelijke Bretonse pannekoekje, de galette de blé noir, heeft een behoorlijk grauw uiterlijk.

Dat viel alleszins mee bij de ronde boekweitkoek die ik heb gebakken als voorschot op 2024. De perenpartjes zijn een friszoet element in dit boertige baksel. Deze koek is ook handig om van supermarktmiskopen af te komen. Zo heb ik aan het beslag een rozijnenmix toegevoegd die in de kast lag te verstoffen, geweld in zwarte Yogi Tea Classic.

Boekweitkoek met peren en noten, ontbijtgerecht voor 6 tot 8 personen

75 g rozijnen/abrikozen/kokosmix geweld in sterke zwarte thee
50 g suiker
60 g roomboter (zacht)
3 tot 4 eieren
100 g boekweitmeel
1 theel. bakpoeder
gulle snuf kaneel
100 g gehakte noten (zeer fijn)
snuf zout
1 flinke peer, geschild, in slanke parten

Laat de rozijnenmix wellen in een grote kop sterke thee. Neem een beslagkom en mix daarin de suiker met de boter. Voeg een voor een de eieren toe tot die geheel zijn opgenomen. Doe de droge bestanddelen in een andere kom en roer goed. Giet het eimengsel erbij, onder voortdurend mixen. Als het beslag te droog is, biedt een vierde eitje oplossing. Is het te vochtig, voeg dan een eetlepel meel toe. De verhoudingen komen niet zo nauw in dit recept.

Doe het mengsel in een ronde bakvorm. Een (siliconen)vorm met een doorsnede van 20 centimeter volstaat prima. Duw de perenpartjes in het beslag zodat een rozet ontstaat. Bak goudbruin gedurende 35 minuten op een temperatuur van 190 graden (afhankelijk van uw oven).

Bestrijk eventueel met warme abrikozenjam voor een mooi glanseffect. Laat afkoelen en snijd in punten. Een schep room erop of ernaast maakt het helemaal af.

Trek in boekweitpoffertjes?

Geen reactie's

Geef een reactie