Bleekselderijslade met kip en gorgonzoladressing

Bleekselderijsalade uit de vergetengroentela

Leeftijd is slechts een getal, maar sommige verjaardagen vormen een mijlpaal. ‘Alleen een gek viert dat-ie ouder wordt’, zei Greta Garbo altijd. Een gedachte die in deze tijd best goed uitkomt, zeker nu ik binnenkort een bijzondere horde neem. Goed moment voor een terugblik. Wat werkte ik de afgelopen jaren eigenlijk naar binnen?

Vroeger was ik een raw foodie avant la lettre, zonder een trendsetter te zijn. Bleekselderij had in mijn keuken een status aparte. Een paar stengels wegknabbelen is behoorlijk zware arbeid, calorietechnisch gezien heeft deze groente een streepje voor. Lekker? Ja, in de bolognese, maar dan heb je doorgaans maar één stengeltje nodig.

Vandaar dat ik in mijn vergetengroentela onlangs een treurige bos selderij opdiepte. Compleet ondergesneeuwd door de kropsla en zakjes groente vol goede bedoelingen – en dat was niet voor de eerste keer.

Tijdens jarentachtigfeestjes zat bleekselderij in de lift als de ultieme afslanker en vochtafdrijver. Zo schikte mijn moeder keurige stengels op een oranje Tupperware-schaal, naast de wortels, de radijsjes en de bloemkoolroosjes. In het midden zat een holte voor de kruidendipsaus, een nieuwigheidje uit de supermarkt. Ik herinner me dat de dip sneller slonk dan alle rauwkost bij elkaar. Die saus lepelde je met zo’n stengeltje makkelijk naar binnen, als de appelmoes bij de schnitzel in een Van der Valkrestaurant.

De dooreetfactor van bleekselderij is niet zo groot. Een sausje blijft nodig, maar dan niet een uit een pakje. Dus maken we vanavond bleekselderijsalade met kip en gorgonzoladressing.

Ingredienten voor bleekselderijsalade met kip en romige gorgonzoladressing, lunchgerecht voor 4 personen.

voor de dressing

100 g blauwschimmelkaas (bv gorgonzola)

75 g mayonaise (zonder suiker)

100 g zure room

1 eetl. appelciderazijn

voor de salade

400 g biologische kipdijfilet, in stukjes

mengsel van cayennepeper, zout, bloem

roomboter

3 tot 4 stengels bleekselderij

4 handjes gemengde sla

2 bosuitjes, in stukjes

Laat de gorgonzola op kamertemperatuur komen. Snijd hem vervolgens in kleine stukken. Doe de kaas, de mayonaise en de zure room in een kom. Giet de appelciderazijn erbij. Voeg peper en zout naar smaak toe. Prak lekker met een vork, dek af en zet een uurtje in de koelkast.

Snijd de kipdijfilet in stukjes. Meng met de kruiderij. Bestrooi met de bloem. Neem een zware koekenpan. Bak langzaam goudbruin in de roomboter.

Pak vier borden. Snijd de bleekselderij in reepjes of stukjes. Meng met de sla en de bosuitjes. Drapeer de sla op de borden. Hussel de warme kip erdoorheen. Garneer naar believen met de dressing, die trouwens ook lekker is met enkele stengels bleekselderij. Of wortel. Of radijs.

Wil je ook eten als Greta Garbo?

Geen reactie's

Geef een reactie