Bataat tegen zwemhonger

Wat is het beste eten tegen zwemhonger? Bataat! Beter dan alle Happerskoeken, Marsen en andere meuk die in sportkantines wordt verkocht.

Hij was de dikste jongen van school, kleine Willy R. uit Hengelo. Er waren destijds meer mollige 6-jarigen, maar toch vormden zij in mijn jeugd een uitzondering. Willy was geen bolleboos en in sport blonk hij ook al niet uit. Kon een dikkerd goed leren, dan was er nog hoop. Deze jongen is mij altijd bijgebleven omdat hij zo slecht uit de voeten kon en daardoor mikpunt was van spot. Het ontbrak hem aan charisma. Mijn geluk was dat hij veel dikker was dan ik en ik daardoor menige dans heb kunnen ontspringen.

Zwemparadijs
Het schoolklasje dat ik laatst in het zwembad tegenkwam, daar had hij zich waarschijnlijk wel thuis gevoeld. Daar was het een Willy-paradijs: alle kinderen waren mollig, of veel te dik. Kon je vroeger ribbetjes tellen, die gingen in dit bad onder een laag verhuld. Na het zwemmen kwamen de zakken chips tevoorschijn, de Wicky-drink en Happerskoek. Ze verslonden het, zwemmen maakt hongerig. In de kantine rook het naar een goedlopende snackbar: frites en frikandel waren in de aanbieding. Waar in de Verenigde Staten ooit Michelle Obama het gevecht tegen overgewicht bij kinderen aanging, wachten we in Nederland op iemand die de strijd tegen slecht voedsel in sportkantines aanbindt.

Zoete aardappel (bataat) uit de oven
voor 2 personen

1 grote zoete aardappel (bataat) of twee kleine
1 theelepel kaneel
1 halve theelepel komijn
1 theelepel korianderpoeder
1 halve theelepel chilipeper (grove)
4 eetlepels arachideolie
korianderblad

Zwemhonger
Is er een smakelijk alternatief tegen zwemhonger? Ja. Kruidige bataat! Was de aardappel en snijd deze in gelijke plakjes van een halve centimeter. Doe ze in een schone plastic zak die stevig genoeg is om in te marineren.

Meng de kruiden door elkaar en voeg de olie toe, roer, doe bij de aardappel, knoop de zak dicht en meng goed. Laat de kruiden een kwartiertje intrekken. Leg daarna de schijfjes op creatieve wijze (bijvoorbeeld dakpansgewijs) in een ovenschaal. Bak de bataat in ongeveer 30 minuten op 200 graden gaar. Strooi er ter garnering een handvol fijngesneden korianderblad overheen.

Geef het gerecht een Indiase twist door er een mint-yoghurtsausje bij te serveren. Een linzenstoofschotel maakt het geheel compleet.  Drink er thee bij.

Geen reactie's

Geef een reactie