Baked Alaska

Baked Alaska, smakelijke sneeuwbal

Hoe we in barre tijden moeten overleven, daarover breek ik graag het hoofd. Een duik in de geschiedenis kan dan leerzaam zijn. Zo stond zeventig jaar geleden het luchtvaarttoerisme nog in de kinderschoenen. Omdat vliegen niet zonder gevaar was, kregen Canadese piloten een overlevingstraining. Altijd handig als ze onverhoeds in het poolgebied een noodlanding moesten maken. Die oefening duurde elf dagen.

Hoe voorkom je dan de hongerdood? Onder sneeuw en ijs zitten allerlei levensmiddelen, zoals muizen en vis, maar die moet je wel weten te vinden. Hoe maak je vuur? Gelukkig hadden ze een leerboek: Het kookboek voor gestrande piloten. In elf dagen leerden ze in de sneeuw te overleven onder het motto: als je terugkeert, weet je dat je geslaagd bent.

Fascinerend hoe ze met een speciale zaag, gelukkig kregen ze die mee, een gat maakten in het ijs en vervolgens visten. Ook leerden ze een iglo bouwen, inclusief slaapcompartiment. Die iglo inspireerde mij tot het maken van dit klassieke dessert: Baked Alaska, een enorme, zoete sneeuwbal van cake en ijs.

Ingrediënten voor Baked Alaska, nagerecht of tussendoortje voor 8 personen.
1 tot 2 liter vanille-ijs (citroen- of chocolade-ijs is ook mogelijk)

olie (om de beslagkom in te vetten)

vershoudfolie

400 gram cake

2 eiwitten

2 eetl. poedersuiker

optioneel: bessen, kersen en frambozen uit de diepvries

optioneel: eetbare bloemetjes (van eetpapier)

Haal het ijs uit de vriezer. Bestrijk een beslagkom met wat olie. Bekleed hem vervolgens met huishoudfolie en zorg ervoor dat de folie ruim over de rand valt, dan kunt u straks de Baked Alaska er makkelijk uit tillen.

Snijd de cake in de lengte in dunne plakken en bekleed daarmee de beslagkom in zijn geheel. De gaatjes vult u op met stukjes cake. Lepel het ijs in de kom, voeg eventueel het fruit toe. Smeer uit. Bekleed de bovenkant met plakjes cake en dek af met de folie. Zet de kom gedurende 3 uur in de vriezer.

Klop vlak voor het opdienen de eiwitten stijf in een mengkom en voeg de suiker beetje bij beetje toe. Verwarm de oven voor op 220 graden. Haal de Baked Alaska uit de vriezer, vouw de folie terug en til uit de kom. Plaats hem op een met bakpapier beklede bakplaat. Smeer het eiwit erover uit. De pieken geven straks een mooi effect.

Plaats de sneeuwbal in de oven en bak gedurende enkele minuten tot de eiwitten een beetje bruinen. U kunt dit ook met een crème-brûléebrandertje doen. Garneer met eetbare (papieren) bloemetjes, die vindt u in het bakschap van de supermarkt. Snijd dan in punten en serveer onmiddellijk.

Geen reactie's

Geef een reactie