Bagels

Maak ook die Amsterdamse bagels

Onlangs bezocht ik een winkel waar ze louter gezondheid verkopen. Op mijn gezicht kon ik slakkencrème smeren, voor mijn zware benen was er toverhazelaargel. Alle superfoods voor de rest van het lichaam, van chiazaad tot moringablad, waren ruim vertegenwoordigd.

Wanneer maakte de term superfood eigenlijk opmars? Ik dook in Delpher, in het onlinekrantenarchief en dat leverde een advertentie uit 1929 op. ‘Wat wij in onzen enerveerenden tijd noodig hebben is een Superfood’, las ik. Het Zwitserse drankje, Ovomaltine, voorzag daarin. Het bevatte gerstemout en cacao, waardoor vermoeidheid als sneeuw voor de zon zou verdwijnen. Het is nog altijd in de handel.

Gerstemout is inderdaad bijzonder: het zit in bier en whiskey. Gerstemoutsiroop fungeert als smaakmaker in brooddeeg. Ik nam de proef op de som met mijn eigen Amsterdamse bageltjes. De bagelbakprocedure is een ware uitdaging.

Ingrediënten voor 16 bagels
Voor de bagels

500 g bloem

7 g zout

3½ g gist (droog)

220 ml water (lauw)

1½ eetl. gerstemoutstroop (natuurvoedingswinkel)

1½ eetl. olijfolie

sesam of maanzaad

Huishoudfolie om af te dekken

Voor het kookvocht

2½ liter water

1 eetl. gerstemoutstroop

1 eetl. baking soda

Pak een beslagkom en meng de bloem, het zout en de gist. Doe in een mengbeker het water, de stroop en de olijfolie. Is de stroop niet verkrijgbaar, dan vervangt u die door honing. Meng goed. Giet dit mengsel bij de bloem. Kneed minstens 15 minuten tot een soepele bal. Voeg bloem/vocht toe als het deeg te vochtig/droog is.

Deel het deeg in tweeën. Verdeel de eerste partij in 8 stukken, draai er worstjes van en vouw de uiteinden aan elkaar. Doe hetzelfde met de tweede helft. Bekleed een ovenplaat met bakpapier en leg de broodjes erop. Dek af met huishoudfolie en laat minstens een uur rijzen. Daarna kook je de bagels kort, uitleg volgt.

Verwarm eerst de oven voor op 220 graden en zet er een schaal met water in, gedurende 15 minuten. Giet in een grote pan de 2½ liter water, de stroop en de baking soda. Breng aan de kook. Zet dan het vuur zachter en doe de bagels er per twee of drie in. Keer na 30 seconden om en kook nog eens 30 seconden. Haal de bagels uit het hete water, leg ze op de met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi ze met sesamzaadjes.

Verwijder de schaal met water en schuif de bagels in de oven. Bak ze in 25 minuten op een temperatuur van 200 graden (afhankelijk van uw oven) goudbruin. Beleg ze daarna met een lekker plakje Amsterdamse ossenworst. En mosterd.

Trek in meer broodjes? Maak dan eens Zwiebackjes.

Geen reactie's

Geef een reactie