aubergineschuitje

Aubergineschuitje met frisse kleuraccenten

Had je het eind 19de eeuw over aubergine, dan ging het over een populaire modetint. Dat roodachtige lila was een gewild kleuraccent bij een jurk of een jas. De plant zelf werd zelden gegeten.

Samen met de tomaat, de aardappel en de paprika hoort de aubergine tot de nachtschadefamilie. Ze is afkomstig uit China en India. De groente is rond de 15de eeuw door de Arabieren in Spanje geïntroduceerd. De plant kreeg vervolgens bekendheid in de rest van Europa.

De argwaan ten opzichte van de aubergine was echter groot, een van de bijnamen was mala insana of pomme de la folie: de gekke appel. Een aubergine at je niet, die gebruikte je hooguit als kompres op gekneusde lichaamsdelen. Onbekend maakt onbemind.

Tegenwoordig weten we dat de gezondheidsvoordelen groot zijn. Als je gewicht wilt verliezen is de aubergine bij uitstek zeer geschikt. Die verzadigt, bevat weinig calorieën, veel vitamines en is ook nog eens vezelrijk. Tegenwoordig zijn Nederlandse aubergines van februari tot november uit de kas verkrijgbaar.

De bereidingswijze in dit van origine Spaanse recept is simpel: gewoon grondig roosteren in de oven. Bij twijfel nog even laten doorgaren: het rauwe vruchtvlees is echt niet te eten.

Ingrediënten voor een aubergineschuitje, voor- of bijgerecht voor 2 personen

1 aubergine (niet te groot)
scheut olijfolie
peper en zout naar smaak
1 teen knoflook, zeer fijngehakt
4 eetl. Griekse yoghurt (10% vet)
1 eetl. tahin
paar druppels citroensap

voor de garnering: muntblaadjes, granaatappelpitjes en sesamzaad

Snijd de aubergine in de lengte doormidden. Kerf met een scherp mesje een ruitvormig patroon in het vruchtvlees. Smeer goed in met olijfolie. Plaats de schuitjes op een bakplaat en rooster in de (hetelucht)oven gaar op 200 graden. Een kleine aubergine heeft doorgaans 25 tot 30 minuten nodig. Reken op meer tijd bij een grote.

Na ongeveer 20 minuten ontstaan in de ruitvorm openingetjes, en kunt u de knoflook erover uitsmeren. Voeg eventueel een scheut olijfolie toe. Schuif de schuitjes terug in de oven en rooster nog even door.

Meng in de tussentijd de yoghurt met de tahin en het citroensap. Breng desgewenst op smaak met peper en zout. Test even met een satéprikker of de schuitjes gaar zijn. Als die er makkelijk in glijdt, kunt u ze uit de oven halen. Zet de aubergineschuitjes op een bord. Lepel een dikke laag yoghurt erbovenop. Garneer met muntblaadjes en granaatappelpitten. Bestrooi de rand met (geroosterd) sesamzaad.

Dit aubergineschuitje is lekker bij een rijstmaaltijd. Een aardappel met een tomaatje en een paprika smaakt er ook lekker bij: dan hebben we de nachtschadefamilie bijna compleet.

Trek in nog een auberginegerecht? Maak dan Angelo’s auberginetoren.

Geen reactie's

Geef een reactie