Geraffineerd ongeraffineerd appeltaartje

Heeft hij een midlifecrisis? Als koekjesbakker Jerry Hoogendoorn in 2011 in de spiegel kijkt, ziet hij dat zijn buik ronder is dan ooit. Het maken van banketstaven en gevulde koeken – hij levert aan supermarkten – geeft hem geen voldoening meer. Wat doet een man in zo’n geval? Hoogendoorn koopt geen motor, maar neemt een ferm besluit. De zaak gaat in de verkoop en hij besluit de opbrengst te investeren in de ontwikkeling van een goed en voedzaam tussendoortje dat niet bol staat van de suiker. Dat lekker en gezond is en de concurrentie kan aangaan met repen als Liga Fruitkick of Eat Natural.
Hoe maak je zoiets ? Dan heb je wel een deskundige nodig. Andries Gort, voedingsmiddelentechnoloog, adviseerde Hoogendoorns vader al. De grijze eminentie van het bakkerijwezen (‘zo staat Andries bekend’) en de ondernemer gaan aan de slag.

Gort (84) ontwikkelt in zijn laboratorium een reep die is gebaseerd op zijn eigen ontbijt van onder meer amandelen (met vlies), fruit, gebroken lijnzaad, tarwekiemen, haverzemelen en lecithine en waar hij zich al decennia wel bij voelt.Tussen idee en verpakte reep met de naam Doctor’s Orders zit vier jaar. Hoogendoorn (53) vertelt dat er vorig jaar al eentje klaarlag. Toch kwam die niet op de markt. Waarom niet? ‘Te Spartaans’, zegt de ondernemer. ‘Mensen moeten wennen aan het feit dat er geen kristalsuiker in zit.’ Nu is het dan zover: drie repen zijn verkrijgbaar (voor informatie zie doctorsorders.com). Voor Gort is de relatie tussen ons voedsel en onze gezondheid duidelijk: ‘Het gebruik van geraffineerde producten waardoor alles mooier, blanker en zuiverder zou zijn, heeft geleid tot welvaartsziekten. Het roer moet om. Ik heb een missie, ik wil wat terugdoen.’ Op mijn verzoek geeft Gort een appeltaartrecept waaraan ik zoete aardappel (bataat), cranberries en tijm heb toegevoegd.

Appel-bataat-tijmtaartje (voor 4 tot 6 personen)
Ingrediënten

5 flinke appels, in blokjes
1 zoete aardappel, in blokjes
4 stengeltjes tijm vrasp en sap van ¿citroen
50 g boter, au bain marie gesmolten
2 eitjes
1 borrelglas diksap
160 g volkorenmeel
50 g amandelbloem
10 g haverzemelen
2 g zout
5 g bakpoeder
50 g cranberries, gedroogd

Kook de appelblokjes in een bodempje water tot een dikke, grove moes. Stoof de tijmtakjes, de citroenrasp en het sap mee. Druppel wat olijfolie over de zoete aardappelblokjes en grill 7 minuten. Meng in de tussentijd de droge bestanddelen goed. Mix de boter, de eieren en de diksap. Voeg de droge bestanddelen in porties daaraan toe. Kneed goed door. Bekleed er een ingevette springvorm mee (20 cm). Voeg de zoete aardappel toe aan de moes, haal de tijmtakjes eruit. Meng de cranberries erdoorheen en stort in de bakvorm. Bak gedurende 45 minuten op 190 graden. Laat afkoelen en snijd in puntjes.

Taart

Geen reactie's

Geef een reactie