Amerikaanse tomatensalade

Amerikaanse tomatensalade met kruidige kaaskoekjes

Wereldwijd is de tomaat de meest gegeten groentesoort. Tweehonderd jaar geleden gold deze vrucht uit de nachtschadefamilie echter als zeer giftig, iets wat je hooguit als muurdecoratie gebruikte. Deze reputatie was te danken aan een paar toxische tantes.

In de Verenigde Staten verrichtte Colonel Robert Gibbon Johnson (1771-1850) baanbrekend werk toen hij op een mooie dag in 1820 de trappen van het gerechtshof in Salem, New Jersey, beklom. Dat deed hij ten overstaan van tweeduizend toeschouwers.
In zijn handen droeg hij een mand tomaten. Johnson zette zijn tanden in de knalrode vrucht, in de volksmond ook wel de wolvenperzik genoemd. ‘Tomaten zijn niet giftig’, scandeerde hij. En nam er nog eentje, tot de mand leeg was. Het publiek was met stomheid geslagen toen hij kwiek naar huis liep.
Ter ere van Johnson en van mijn tomatenoogst – nu in volle gang – zocht ik een bijzonder Amerikaans gerecht. Ik vond tomato cobbler met gruyere thyme biscuits, tomatensalade met een dakje van schonkige kruidige kaaskoekjes. Hierbij mijn eigen versie.
Amerikaanse tomatensalade met kaaskoekjes, bijgerecht voor 2 tot 3 personen.

Voor de kruidige tomaten

scheut olijfolie
1 eetl. boter
1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 theel. tijmblaadjes
500 g snoep- of kerstomaten
scheut olijfolie
1 eetl. bloem
chilivlokken naar smaak

Voor de kaaskoekjes

100 g zelfrijzend bakmeel
1 theel. tijmblaadjes
55 g koude boter, in stukjes
50 g gruyère, geraspt
100 ml crème fraîche

ter garnering: eetbare bloemetjes en takjes platte peterselie

Bak de fijngesnipperde ui zachtjes in de olie en de boter. Laat in ongeveer 25 minuten op een lage temperatuur karamelliseren. Voeg dan de fijngesnipperde knoflook toe en bak even mee. Strooi de tijm eroverheen, roer goed om en zet het vuur uit.

Doe de ongesneden tomaten in een bakvorm. Giet er een scheut olijfolie overheen en verdeel goed. Bestrooi met de bloem. Schud om. Voeg chilivlokken naar smaak toe. Doe het uimengsel erbij en schep nog eens om.

Pak een beslagkom en meng het zelfrijzend bakmeel, de tijm, de boterstukjes, de geraspte gruyère en de crème fraîche tot een samenhangend geheel. Rol het deeg uit en steek er ronde vormpjes uit. Leg deze hartige koekjes lukraak op de tomaten.

Schuif de bakvorm in de oven en bak gedurende 55 minuten op een temperatuur van 180 graden, tot de tomaten openbarsten, de koekjes goudbruin zijn en aan de onderkant lekker zompig. De baktijd is afhankelijk van uw oven. Rasp er desgewenst nog een beetje kaas overheen. Serveer met een stevige groene (bonen)salade.

Ik heb nog een tomatenrecept voor u in petto. Liefdesappeltjes!

Geen reactie's

Geef een reactie