Alcoholvrij succesnummer

Alcoholvrij succesnummer

De eerste non-alcoholische cocktail die ik vorig jaar kocht, deed het uiteindelijk heel goed als marinade voor het kippetje dat ik daags erna op tafel zette. Alhoewel ik een gezonde leefstijl van harte omarm, hoorde het afslaan van een goed glas niet tot mijn eerste prioriteit.

Bewust leven is mooi, maar je moet er wel iets lekkers bij drinken. En laten we eerlijk zijn, de nepvarianten halen het niet bij het echte werk, met uitzondering van alcoholvrij bier. Maar wat moet je als je geen bierdrinker bent?

Rond 2005 was het alcoholadvies van de Gezondheidsraad nog heel schappelijk. Niet meer dan twee glazen per dag voor vrouwen en drie voor mannen. Een kleine vijftien jaar later bleek geen alcohol de beste keuze. Wereldwijd neemt drankgebruik af, onlangs besloten 1.200 Franse wijnboeren in de Bordeaux hun wijngaarden te ontmantelen. Oorzaak: de wereldwijde afname van wijnconsumptie.

Begin dit jaar besloot ik mijn eigen aperitiefjes te brouwen. Creativiteit in de keuken stopt niet bij het maken van een mooi gerecht. Daarbij staan de meeste alcoholvrije drankjes bol van de suiker en dat is ook niet gezond. Bovendien houd ik niet van zoet.

Het simpelste drankje bleek die op basis van thee. Mijn keukenkast stond inmiddels bol van populaire theesoorten die uiteindelijk niet in de pot belandden, maar in een wijnglas. Dat dan weer wel. Eet er vooral iets lekkers bij.

1 liter water
6 zakjes Yogi Tea Positive Energy Cranberry Hibiscus
4 eetl. gekonfijte sinaasappelschilletjes
3 eetl. sinaasappelextract (biologische winkel)
2 takken rozemarijn
schil van een biologische (bloed)sinaasappel

Breng het water aan de kook in een pan. Laat 6 zakjes thee erin trekken. U kunt ook bij een Turkse of Marokkaanse winkel hibiscusthee kopen. Volg de aanwijzing op de verpakking, maar maak wel een sterke variant. Voeg de gekonfijte sinaasappelschilletjes, het sinaasappelextract en de rozemarijn toe. Doe de sinaasappelschil erbij en laat een nachtje trekken.

Giet de volgende dag de thee door een zeef en bewaar het drankje in een brandschone fles. Breng eventueel op smaak met een paar druppels extract. Dit is de basis voor lekkere ijsthee. Wilt u een aperitief dan is het zoeken naar de perfecte mix. Mijn favoriete drankje bevat een scheut kombucha (gefermenteerde thee) en een goede ge-de-alcoholiseerde wijn.

Nee, niet schrikken, die met 0,5 procent alcohol is redelijk van smaak. Verwacht alleen geen echte wijn. Giet er eventueel een scheut tonic-water met sinaasappel bij, die is verkrijgbaar in de grote supermarkt, bijvoorbeeld van het merk Fever-tree. Gewoon bruiswater volstaat ook. Een flinke hoeveelheid ijsblokjes maken het af.

Dit drankje is een paar dagen houdbaar in de koelkast.

Geen reactie's

Geef een reactie