Chique aardappelsalade

Aardappelsalade met krieltjes

Toen Jerôme d’Albignac in Londen aankwam, had hij nog maar een paar centen op zak. Hij besloot van dat geld te gaan eten in het gerenommeerde restaurant Rules. Als je ten onder gaat, dan toch met een goed gevulde maag. Aan een naburig tafeltje zaten een paar heren die zeer geïnteresseerd waren in deze chique Fransman.

‘U weet vast wel hoe u een salade moet bereiden’, zei een van hen. Dat liet d’Albignac zich geen twee keer zeggen. Hij liet sla, kruiden en room halen, maakte aan tafel een saus en goot die zorgvuldig husselend over de sla. Zo lekker hadden de Engelsen nog nooit gegeten.

De Londense aristocratie deed al snel een beroep de slakunstenaar, want zo ging d’Albignac voortaan door het leven. Op bestelling maakte hij salades klaar, altijd ter plekke. De opdrachten stroomden binnen. Dat zette hem aan het denken, enige handelszin was hem niet vreemd en aan hard werken had hij een broertje dood.

Hij ontwierp houten kisten met daarin een fles olijfolie, een fles wijnazijn, een fles tomatensaus en een pot mosterd. Hij voegde ook kruiden toe. Daarmee had je een vinaigrette-doe-het-zelfpakket in handen. D’Albignac deed goede zaken en rond 1800 was zijn saladetrend een begrip. Hij kon zich al snel een rijtuig veroorloven. 

Grappig genoeg beleefde het gedachtengoed van de Fransman een eeuw geleden een revival. De kranten berichtten meermaals over deze influencer. Ik op mijn beurt wil altijd wel oude tijden laten herleven en aangezien het bijna lente is, misstaat deze salade absoluut niet op een zonnige dag. 

Ingrediënten voor kruidige aardappelsalade, bijgerecht voor 3 personen.

500 g stevige aardappeltjes (ik nam gemengde krieltjes)

flinke scheut chablis

3 eetl. olijfolie

1 eetl. wittewijnazijn

grof gemalen peper

15 g platte peterselie, gehakt

15 g dragon, gehakt (kervel kan ook, afhankelijk van het seizoen)

Was de aardappelen, schil ze niet. Kook ze gaar onder toevoeging van wat zout. Laat wat afkoelen en snijd in plakken of schijfjes (of allebei). Overgiet ze met een ruime hoeveelheid chablis. Zet een uurtje weg. Laat ze uitlekken en doe ze in een mooie schaal.

Maak een vinaigrette van de olijfolie en de azijn en breng op smaak met wat peper. Houd gewoon deze regel in acht: wees een olieverkwister, een gierigaard met azijn en wijs met zout, dan komt het altijd goed. 

Meng voorzichtig met de aardappeltjes. Hak de peterselie en de dragon fijn (of neem kervel) en bestrooi daarmee de krieltjes. Lekker bij een stukje kip, vis of ander beest. 

Een andere aardappelsalade uitproberen? Maak dan die van mijn moeder.

Geen reactie's

Geef een reactie