Zalmsoepje met duindoorn

Hoe toon ik mijn patriottisme? Zelden of niet, of het is met duindoornsoep. Met echte Hollandse garnalen en echt Hollands duindoornsap.

Ik moest hieraan denken toen Joey Chestnut  op maandag 4 juli 2016 de winnaar was van de prestigieuze wedstrijd Nathan’s Hotdog Eating Contest op Coney Island. Chestnut, bijgenaamd Jaws, met een lengte van 1.82 en een gewicht van 99 kilo, at 70 broodjes in 10 minuten tijd en verbeterde daarmee zijn eigen record. Hij is nu  in het bezit van de mosterdriem, draagt de titel Top Dog en is 40 duizend dollar rijker.  De winnaar  doet niet alleen in hotdogs, hij heeft ook deelgenomen aan het wereldkampioenschap pastrami-eten. Tevens is hij ooit in staat gebleken om een gallon (3,7 liter) melk in 41 seconden op te drinken. Sinds donderdag, na zijn overwinning in New York, voert hij de wereldranglijst aan.

Chestnut is een echte wedstrijdeter en aangesloten bij de International Federation of Competitive Eating, die strenge richtlijnen heeft opgesteld voor deelnemers. Een klein beetje overgeven tijdens de wedstrijd mag, maar het bord mag dan beslist niet worden geraakt. Hier wordt streng op toegezien. Als na 10 minuten de bel rinkelt, telt dat wat in de mond zit nog mee, en moet worden doorgeslikt, op straffe van diskwalificatie. Hoe de eters zich na de wedstrijd van hun maaginhoud ontdoen, daarover worden geen mededelingen gedaan.

Deze traditie zou in het leven zijn geroepen op Onafhankelijkheidsdag, 4 juli 1916. Vier immigranten hielden toen de eerste hotdogwedstrijd, om uit te vechten wie het meest patriottisch was. Het schijnt dat Jim Mullen toen heeft gewonnen, al is dit nooit officieel bevestigd. Merkwaardig toch, om je vaderlandsliefde te tonen door enorme hoeveelheden eten te verstouwen. Ik heb de boeken erop nageslagen, maar ben nergens een oranje-tompouce-eet-wedstrijd  tegengekomen. Mijn onderzoek bleef steken bij kampioenschap frikandelleneten in Kaatsheuvel.

Laten we Holland eren, met echte Hollandse garnalen en echt Hollands duindoornsap.

Duindoornsoep
Ingrediënten voor 4 personen

2 zoete uien, fijngesneden

2 venkelknollen, in blokjes

1 klein Spaans pepertje, zeer fijn gesneden

driekwartliter groente- of visbouillon

scheut olijfolie

1 ons Hollandse garnalen, gepeld

1 theeglas duindoornsap

Snijd de ui in kleine blokjes en fruit die zachtjes in wat olijfolie. Laat zachtjes bakken. Verwijder in de tussentijd de buitenste bladeren en de vingers van de venkel. Snijd de knol in gelijke blokjes en bak die mee met de ui, onder voortdurend omscheppen.  Doe daarna het pepertje erbij. Verwarm de bouillon op een zacht vuurtje en doe, als die tegen de kook aan is, de groente erbij. Laat samen een kwartiertje trekken. Schenk het duindoornsap (verkrijgbaar op de Waddeneilanden, bij delicatessenzaken of biologische winkels) oerbij en roer goed.  De  soep krijgt er een mooie kleur door.  Oranje.

 

mustard-belt

Geen reactie's

Geef een reactie