Citroendessertje

Is hij de nieuwe Jezus of een charlatan met een fructosefixatie? De Amerikaanse endocrinoloog en kinderarts Robert Lustig zag tijdens zijn carrière de kinderen in zijn spreekkamer steeds dikker worden, ging op onderzoek uit en concludeerde dat fructose, een suikercomponent dat in grote hoeveelheden in levensmiddelen zit (zoals in frisdrank, koek en snoep), een verslavend ziekmakend gif is dat moet worden verboden.
Hij sprak vrijdag op het congres Arts en Voeding (op uitnodiging van de Stichting Voeding Leeft) om zijn kruistocht tegen suiker voort te zetten in Europa. Onder dat motto wil de arts een internationale beweging op gang brengen, de massa opvoeden en de voedingsindustrie aanklagen. Binnenkort spreekt hij het Britse Lagerhuis toe.

Zaterdag lichtte de grijzende hoogleraar (buikje, groengeruite blouse, sneakers) voor een klein gezelschap (onder hen vijf dikke buiken) zijn motieven toe in een betoog waar ‘absoluut geen speld tussen te krijgen is’, verzuchtte zijn superslanke collega Hanno Pijl, lid van de Gezondheidsraad, lachend.
Maar toch. Gaat niet ieder pondje door het mondje? De hoogleraar, fel: ‘Suiker weet je te vinden, altijd. Wij hebben niet gevraagd om deze verslaving. Fuck de eigen verantwoordelijkheid. Bullshit.’ Om er in een adem op te laten volgen: ‘Het zijn niet alleen dikke mensen die worden getroffen, het aantal dunne mensen dat ziek wordt door suiker neemt ook toe.’

Zelf koken is volgens hem een oplossing. Staat hij weleens in de keuken? Zeker. Dan maakt hij ossenhaas en zijn favoriete dessert: double lemon cheesecake. Staat dat niet bol van de suiker? ‘Hoeft niet’, zei de dokter. ‘Louter een beetje in de bodem.’ Dat werd in mijn keuken een interessante exercitie. Sorry, dokter. Twee volle scheppen poedersuiker én een scheut wodka deden wonderen.

Ingrediënten voor 4 personen
75 g mascarpone
75 g volle kwark
sap van 1/2 citroen
drupjes limoensap
2 volle theelepels poedersuiker
eetlepel wodka
wat citroenrasp
8 volkorenbiscuits
2 handjes gemengde noten
40 g gesmolten boter
16 aardbeien
4 perziken
paar blaadjes verse munt

Meng de mascarpone met de kwark, klop los en voeg een flinke scheut citroensap toe. Doe er ook wat drupjes limoensap bij. Voeg twee volle theelepels poedersuiker en wodka toe. Meng goed tot de massa luchtig is. Klop er wat citroenrasp (van een biologische citroen) doorheen. Dek af en laat een uurtje in de ijskast opstijven.
Vermorzel acht volkorenkoekjes. Hak een handvol noten fijn en doe bij de koekjes. Meng met 20 gram gesmolten boter. Pak vier waterglazen en bedek de bodem met het koek-notenmengsel. Stamp goed aan. Zet de glaasjes een kwartiertje in de vriezer. Haal ze eruit, verdeel het mascarponemengsel over de glazen. Garneer met aardbeien en perzik en wat muntblaadjes.

 

Foto: Leo Erken

Geen reactie's

Geef een reactie